Bundeva za sve prilike

Podeli radost

Bundeva za sve prilike

Pored bundevare i pečene bundeve, ima još mnogo recepata u kojima se koristi bundeva, a neretko je i lek!

Narandžaste, žute, zelene, crvene… Minijaturne, divovske… Okrugle, duguljaste, trbušaste, kruškolike… Ima ih više od 800 vrsta! A narodnih imena još je više, čak za jednu te istu vrstu ima i po desetak! Bundeva, buča, tikva… da pomenem samo tri imena za onu koja nam je sinonim za jesen, od koje vrve tezge u ovo doba, koju pečemo i od koje pravimo pite.

Bundeva za sve prilike

Kod nas se u kuhinji najviše koriste bundeva i muskatna tikva, a u poslednje vreme popularna je i hokaido. Iako se botaničari neće složiti, tikvice ovaj put izuzimamo. U Americi se Noć veštica (Halloween party) ne može ni zamisliti bez bundeve kao dekoracije. Odatle joj je i poreklo, mada ima rođake i u Africi. Dok su se bundeve iz Afrike, zbog svoje čvrste kore, u starom Egiptu, antičkoj Grčkoj i Rimskoj imperiji sušile na suncu i koristile kao posude za vodu, tanjiri i ovali, severnoameričke bundeve oduvek su služile pre svega za ishranu. Postoje podaci da su Maje (iz Meksika) gajile i koristile bundevu u ishrani još pre 9.000 godina! Te jestive bundeve u Evropu su dospele krajem 15. veka, kad i kukuruz, ćurka, krompir…

Pečena bundeva

Pečena bundeva

Naš pojam o bundevi slika je velike narandžaste nepravilne lopte. Međutim, muskatna tikva, koju sve češće koristimo i koja ima predivan miris (zbog kog je i dobila ime – muskatna), uopšte ne liči po obliku, a hokaido tikva ni po obliku ni po boji na uobičajenu bundevu. Muskatna tikva je pogodna za supe, čorbe, pudinge, kremove, pohovanje, gratiniranje, za kolače, kompote, pekmeze, sokove… Od nje možete da napravite bukvalno sve.

Bundeva-hleb, poput banana-hleba

Bundeva-hleb, poput banana-hleba

Hokaido je takođe univerzalna i ima još kvalitetnije „meso”. Dakle, bundevu ne morate samo da pečete ili pravite slatku bundevaru, kao i da sušite semenke i njima se zanimate dok gledate TV; izbor je mnoooogo veći. Sve slano i slatko što možete da zamislite, napravite od bundeve, pogotovo što je zdrava i što dugo drži sitost. A nije ni skupa.

Pire od kuvane bundeve

Pire od kuvane bundeve

Pire od bundeve

Kad u receptu piše da vam je potreban pire od bundeve obično se misli na pire od kuvane bundeve, mada postoji i od pečene. Ako je pire od pečene bundeve, trebalo bi da stoji napomena da se upravo na takav pire misli. Za pire od kuvane bundeve oljuštite bundevu i očistite je od semenja, pa iseckajte na kocke, prelijte kipućom vodom i kuvajte oko 15 minuta. Dobro ocedite i propasirajte viljuškom ili u blenderu. Za pire od pečene bundeve postupak je maltene isti, samo što ćete pasirati pečenu a ne kuvanu bundevu.

Bundeva za sve prilike

Lekovita svojstva

Bundeva reguliše rad žlezda lojnica, pa je odlično sredstvo za umirenje upaljene kože i za čišćenje akni i mitesera. Zato se ekstrakti bundeve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za negu problematične, nečiste i masne kože.

Bundeva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidanata, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala (naročito kalijum i cink), koji zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju celokupnog imuniteta organizma.

Bundeva za sve prilike

Lekoviti sastojci bundeve štite naš organizam od alergija i infekcija, artritisa, oboljenja srca i krvotoka (arterioskleroze i infarkta).

Bundeva takođe snižava i holesterol u krvi i štiti od različitih kancerogenih oboljenja.

Pored „mesa” bundeve, lekovite su i semenke i ulje od bundeve. Semenke regulišu rad bešike i bubrega, povoljno utiču i na lečenje prostate.

U Miljinom kuvaru do sada su objavljeni recepti s bundevom: bundevara, zapečene palačinke s bundevom

Bundeva za sve prilike

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *