Seljački hleb

Podeli radost

Seljački hleb

Posno

Seljački hleb se ne mesi dugo niti se premesuje kako se ne bi izbio vazduh iz njega koji pravi rupe u teksturi pečenog hleba.

Sastojci

  • kockica kvasca
  • kašičica šećera
  • 500-600 g brašna
  • kašičica soli
  • 2 dl tople vode

Seljački hleb

Udrobite kvasac, sipajte šećer i malo tople vode da kvasac uskisne. Dodajte brašno, posolite, promešajte i, uz dolivanje preostale tople vode, varjačom zamesite testo. Mešajte i lupajte varjačom po vangli sve dok se na testu ne pojave klobuci.

Seljački hleb

Pokrijte krpom i ostavite da testo nadolazi jedan sat. Možete i da zamesite testo uveče i u frižideru ga držite do sutradan kad ćete peći hleb.

Seljački hleb

Pospite brašno na radnu površinu i istresite testo iz vangle. Nasipanjem brašna oblikujte loptu i ostavite da se odmara oko 15 minuta. Podelite testo na dva dela ukoliko želite dva hleba. Formirajte oblik koji želite. Pleh obložite pek-papirom i stavite hleb ili hlebove. Pokrijte krpom.

Seljački hleb

Tad uključite rernu na 230 stepeni. Testo se za to vreme odmara i još malo će narasti. Nožem zasecite nekoliko crta po hlebu, stavite u zagrejanu rernu, a pored pleha i lonče s vodom. Smanjite vatru na 180-200 stepeni i pecite da hleb dobije prepoznatljivu koricu.

Seljački hleb

Izvadite iz rerne, odmah pokrijte krpom i ostavite da se prohladi.

Kora će biti izuzetno tvrda odmah po vađenju hleba iz rerne. Ne brinite, krpa kojom ćete pokriti hleb smekšaće koru.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *