Ruski omlet (omlet iz rerne)

Podeli radost

Ruski omlet (omlet iz rerne)

Ruski omlet je najjednostavniji recept na svetu. Spremao se u školskim menzama, na njemu su odrasle silne generacije dece, i neretko ćete čuti da ga zovu – omlet iz vrtića. Umesto uobičajenog omleta dobićete penasti slani kolač.

Ako želite da ga obogatite, kad sipate u posudu za pečenje, pospite ga s malo seckanog peršuna.

Ruski omlet (omlet iz rerne)

Ovako ga spremaju u Rusiji: bitno je da imate istu količinu mleka i jaja (i jedan i drugi sastojak stavite u menzuru do iste visine), a solite po ukusu. Na primer, sedam jaja standardne veličine biće u jednakoj srazmeri sa 4,5 dl mleka. Možda će mera za manja jaja biti osam, ili za krupna šest. Kako god, bitno je da imate iste količine mleka i jaja. U mleko stavite so po ukusu (ja sam na 4,5 dl mleka stavila kašičicu soli). Jaja umutite žicom tek da ih razbijete (uopšte nije važno da ih mutite dugo). Sjedinite jaja i mleko i sipajte u podmazan pleh. Pecite na 200 stepeni dok malo ne porumeni, otprilike pola sata.

Na primer – 3 jajeta standardne veličine je u 1:1 razmeri s 1,5 dl mleka.

Ruski omlet (omlet iz rerne)

A ovo je mera po zvaničnom receptu:

Sastojci

  • 4 jajeta
  • 1,5 dl mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • kašičica maslaca

Tajna penaste strukture ovog omleta jeste da jaja ne mutite mikserom, već ih samo dobro razbijte žicom. Dodajte mleko i so, i ujednačite masu. Manju vatrostalnu posudu podmažite uljem, imajući na umu da će se omlet „popeti” samo do ivice s uljem, pa zato dobro podmažite i zidove. Neće se desiti ništa loše i ako vam se podigne samo sredina omleta, ali je lepše kad je sve ravnomerno. Sipajte masu u vatrostalnu posudu i stavite da se peče oko 20 minuta na 220-250 stepeni. Gotovo je kad se na površini pojavi zlaćana korica. Kašičicom maslaca prelijte vruć omlet.

Mera je za dve osobe. Shodno tome za koliko osoba spremate omlet, srazmerno uvećajte mere sastojaka.

Nije preporučljivo da otvarate rernu tokom pečenja, može se desiti da omlet „padne“. Ukus će ostati isti, ali ne i izgled.

Ruski omlet (omlet iz rerne)


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *