Ratluk od mente

Podeli radost

Ratluk od mente

Posno

Nije vam potrebna neka posebna veština već strpljenje, koje vam je najveći saveznik u pravljenju ratluka, pa ni ratluk od mente nije izuzetak.

Sastojci

  • 1 kg šećera
  • 7,5 dl + 8 dl vode
  • 250 g štirka (krompirovog brašna)
  • sok 1/2 limuna ili kesica limuntusa
  • 8 kapi ekstrakta mente

I još:

  • prah-šećer

Šećer i 7,5 dl vode skuvajte kao sirup na srednjoj vatri, da dobije zlatastu boju i bude toliko gust da s varjače teče gušće nego med. Za to vam je potrebno oko 50 minuta. Štirak razmutite bez grudvica u 4 dl vode. Postepeno dodajte preostalu vodu, sve vreme mešajući, i sipajte preko sirupa od šećera. Kuvajte uz neprestano mešanje sve dok ne počnu da se prave klobuci. Tad umešajte sok limuna (ili limuntus) i ekstrakt mente. Smanjite vatru i nastavite da mešate. Masa će biti sve gušća i gušća, ali je gotovo tek kad se odvaja od šerpe, i kad podignete punu varjaču, a s nje nekoliko sekundi ništa ne pada, da bi potom pala smesa u komadu. Ništa ne bi trebalo da curi, već da pada u grudvama. Druga faza kuvanja traje još oko sat.

Pleh obložite pek-papirom ili koristite pleh od čistog emajla, prespite smesu, poravnajte varjačom i ostavite da se stegne i hladi na promajnom mestu minimalno 12 a maksimalno 24 sata. Isecite na kocke ili pravougaonike i dobro ih uvaljajte u prah-šećer.

Budući da ćete maltene sve vreme biti uz šporet dok pravite ratluk, pazite da vam nešto ne zagori.

Ukoliko ste sve uradili kako treba, vaš ratluk se ne lepi za ruke posle posipanja prah-šećerom i nije žilav kad se jede (to se desi ako je prekuvan).

Za bilo koji ratluk je pravilo da se čuva samo u jednom sloju, nema drugog ili trećeg reda. Najlepše od svega jeste to što može da stoji maltene neograničeno drugo na (pro)hladnom mestu.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *