Raštan sa suvim mesom (ili butkicom)

Podeli radost

Raštan sa suvim mesom (ili butkicom)

Raštan sa suvim mesom (ili butkicom) za mnoge je vrhunsko jelo (slažem se), a nekima uopšte nije jasno zašto je ovo jelo toliko obožavano. Probajte i prosudite sami

Sastojci

  • 1-1,5 kg suvog mesa po izboru (mogu i suve kobasice) ili oko 1,5 kg butkice
  • 300-500 g raštana
  • 4 srednja krompira
  • dva lista lovora
  • biber u zrnu

Suvo meso isecite na komade srednje veličine, stavite u provrelu vodu s lovorom i biberom da se kuva dok ne omekne toliko da se na jači pritisak raspada. U zavisnosti od mesa zavisi i dužina kuvanja, ali računajte da je najkraće sat i po.

Za to vreme raštan isecite na trake i blanširajte u slanoj vrijućoj vodi.

Procedite kuvano suvo meso, ali sačuvajte vodu. U nju stavite krompir isečen na polovine i proceđen raštan. Kad sasvim omekne, dodajte i meso, pa kuvajte još oko 20 minuta.

Budući da je suvo meso slano, verovatno neće biti potrebe da jelo solite.

Ako kuvate raštan s butkicom (oko 1,5 kg), prvo butkicu stavite u provrelu vodu, ostavite da provri, pa procedite i kuvajte u novoj vodi 2-2,5 sata. Procedite butkicu, grubo je isecite i dalje nastavite kao po receptu sa suvim mesom.

 

Mnogi u raštan stavljaju i šargarepu, luk i crni i beli, pa i tikvice, što je takođe ukusno, ali pravi ljubitelji raštana prave ga bez svega toga jer žele da dominira ukus raštana, i uvek je izuzetno ukusan. Raštan se služi s mnogo kiselog mleka, po mogućstvu ovčjeg ili kozjeg, i jede se viljuškom, uz proju ili pogaču.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *