Od početnice do majstora

Podeli radost

škola kuvanja

Miljin kuvar – Škola kuvanja, junski broj iz 2018. godine


Tek ste se osamostalili i ne možete više da računate na gotov ručak kad se vratite s posla, fakulteta… Morate da se prihvatite šerpe i varjače, da se aktivno družite sa šporetom i sami spremite nešto za jelo. Prvi korak je da nabavite kuvar, ali niste toliko ludi da krenete od spremanja fileta Velington, već se okrećete kajgani, pa „svakog dana u svakom pogledu sve više napredujete“. Ne sumnjam da će vam vremenom Velington postati kao „dobar dan“.

Krenite od najjednostavnijih stvari
Krenite od najjednostavnijih stvari

Kad se upustite u kulinarsku avanturu, naoružajte se strpljenjem i dobrom voljom, a verujem da ni motivacija neće izostati. U stvari, bez nje nemojte ni da se upuštate u poduhvat kuvanja. Sve će doći na svoje mesto posle nekog vemena, važno je samo da zavolite da spremate makar pola onoga koliko volite da jedete. Ovaj broj Miljinog kuvara shvatite kao pomoć u ubrzavanju savladavanja kulinarskih veština. U njemu imate i rečnik kulinarskih izraza, savete šta da radite kad se nađete u nevolji, kao i tačne mere sastojaka za recepte bez vage.

Trikovi i saveti za početnike u kuhinji (nije naodmet ni za veterane)

Kako da vam se krem ne ugrudva? Pročitajte u Miljinom kuvaru - Škola kuvanja
Kako da vam se krem ne ugrudva? Pročitajte u Miljinom kuvaru – Škola kuvanja

Prava poplava TV-emisija o kulinarstvu, blogova s receptima i savetima, profesionalnih i poluprofesionalnih sajtova, knjiga i časopisa… govori da je spremanje hrane u kućnim uslovima sve popularnije. Naše bake imale su Patin kuvar, majke su isecale i prepisivale recepte iz časopisa, a moderne domaćice gledaju TV ili surfuju po internetu u potrazi za najboljim rešenjem večite dileme „šta da kuvam sutra“.

Kako to sve divno izgleda kad Džejmi, Najdžela, Rudolf i ostala ekipa nešto spreme, pa još bude gotovo očas posla i sve deluje vrlo jeftino. Zaneseno se udaljite od TV-a, a onda se nađete licem u lice sa šporetom, noževima, varjačama i mnogim drugim spravicama koje ste kupili u euforiji „Ja kuvam! Ja kuvam!“ raspoloženja, pa u međuvremenu zaboravili za „koj’ će vam to đavo“. Na licu mesta shvatite da pravljenje suflea i nije tako lako; karamel vam se zgusne do te mere da bude tvrđi od šerpe; suvim zlatom platili ste mango, a mogli ste da pravite kolače i sa sezonskim voćem…

Među savetima je i čišćenje ribe
Među savetima je i čišćenje ribe

Bila sam u čudu kad je Holanđanka pečene paprike stavila u aluminijumsku foliju, svaku ponaosob – tad sam kolutala očima kao kasa u samousluzi preračunavajući koliko je folije potrošeno i koliko to košta. Onda je sačekala da se paprike ohlade. U međuvremenu je pričala kako su se paprike poparile i kako će biti mnogo lakše da im se skine kožica. A onda je jednim potezom skinula ljusku! O-la-la, kako je to elegantno, ali je, priznaćete, mnogo skuplje od uvijanja po nekoliko komada u obične novine, da biste na kraju dobili – isti rezultat.

Možda se tako radi u svetu, možda je tako i bolje, ali kad zamislim naše žene kako uvijaju u foliju pečene paprike za ajvar, pitam se koliko bi se kilometara folije utrošilo za jednu zimnicu i koliko bi im vremena bilo potrebno da sve obave.

Mnogo se lakše uči uz gledanje nego uz čitanje, zato TV ima prednost, ali ništa ne može da zameni praksu. Budite pametne – budite manje ambiciozne. Za početak, naučite osnovna jela i spremite ih onoliko puta koliko je potrebno da se izveštite i kuvate bez pogleda levim okom na kuvar a desnim na šerpu. Pored preteće razrokosti, nije ni praktično. Kad lepo savladate kulinarske veštine, neosetno ćete preći na komplikovanije stvari, možda čak poželeti i da postanete profesionalac. A pre početka vaše kulinarske karijere, ovaj broj Miljinog kuvara prošaran je savetima za lakše snalaženje u kuhinji i trikovima kako da budete efikasniji, izbegnete pehove ili popravite stvar kad vam se desi greška.

U početku se strogo držite recepta, improvizacija dolazi s praksom
U početku se strogo držite recepta, improvizacija dolazi s praksom

U ovom broju Miljinog kuvara, pored recepata koje bi trebalo sve odreda da isprobate, saznaćete i šta da radite ako vam zagori jelo, ako je vodeno, premasno, preslano… Koliko iznosi ravna kašika brašna a koliko uvrh puna, kako se meri na čašu… Razjašnjeni su i pojedini kulinarski izrazi koji su vam (možda) nejasni, pa se više nećete čuditi kad naiđete na reči poput: filetirati, flambirati…


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *