Miljin kuvar – Pite

Podeli radost

Miljin kuvar – Pite

Ovaj broj Miljinog kuvara – Pite, izašao je u aprilu 2014. godine i imao 88 recepata za slane i slatke pite.

Kad pomislite na pitu, sigurno vam prvo na pamet padne gibanica. Ili možda pita s mesom? Ili lenja pita? Ne, lenja pita je kolač. Pa… baš i nije – ipak je pita. Pitanja je bezbroj, a niste bliži tačnom odgovoru ni za milimetar. Svako ima svoje viđenje.

Mnogo je nedoumica u vezi s pitama. Mnogi smatraju da je pita samo ono što se pravi s gotovim korama, a one mogu da budu tanke, srednje i debele. Danas možda i jeste tako, ali nekada su domaćice same pravile kore, pa je samim tim i vreme za spremanje pite bilo neuporedivo duže.

Da li biste se usudili da sami napravite kore? Preporučujem vam da probate. Davno sam i ja bila početnik, pa sam htela sama da napravim kore, ni manje ni više nego one što se razvlače preko celog stola, a rolaju stolnjakom. Stavi se malo sirćeta u testo, pa se poklopi zagrejanom šerpom, pa se posle razvlači rukom. Gledala ja i majku i babu kako to rade vrlo vešto, igraju se onim testom kao kauboj lasom. Na kraju sve ispadne fantastično, mada sam s vremena na vreme strepela da li spremaju nastup za cirkus ili pitu. Uradila sam sve onako kako sam zapisivala gledajuću dok to rade mnogo spretnijim rukama nego što su bile moje u to vreme, čak po malo i učestvovala u procesu dobijanja tih tankih, tankih… providnih kora. I bez obzira na sve to, kad sam se sama oprobala u toj vratolomiji, pri prvom razvlačenju rukama, odmah mi je kora pukla. I tako nekoliko puta. Negde je bilo deblje, negde tanje, negde puknuto, pa sam lepila stavljajući testo na testo sve moleći se da se tokom pečenja sve to nekako lepo sastavi… I – ispade na kraju pita, svi me pohvališe, pitaše kad ću ponovo da je pravim. Prećutala sam pucanje kora, nerviranje, lupanje srca i znojenje – ipak je na kraju merodavan samo rezultat. Ni dan-danas nisam toliko vešta da vitlam testom kao lasom, a ono se samo razvlači li razvlači, ali sam ipak mnogo uspešnija nego nekada. Ukus je manje-više isti kao i kad sam prvi put pravila ta remek-dela kulinarstva, jedino što mi je iskustvo dalo samopouzdanje i što sve mnogo kraće traje.

Moja preporuka je da svakako probate da sami napravite kore, mada ne morate da počnete tako ambiciozno, s korama koje ni majstorima ne uspevaju uvek. Počnite s pitama koje liče na kolače ili slane torte – tu ne možete da promašite (osim ako insistirate). A onda, mic-po-mic, osmelite se i na zahtevnije kulinarske poduhvate. Bićete ponosni na sebe, dok će oni koji budu jeli vaših ruku delo coktati od zadovoljstva. Iznenadite i sebe i ukućane domaćim burekom!

Naravno, za iznenadne goste i dalje su rezervisane gotove kore. Bitno je da ukus bude onaj pravi!


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *