Miljin kuvar – Hleb, pogače, lepinje

Podeli radost

Miljin kuvar - Hleb, pogače, lepinje

Miljin kuvar – Hleb, pogače, lepinje je broj izašao u februaru 2014. godine, sa 72 recepta i tradicionalnim hlebovima mnogih zemalja.

Mesilo se „sve u šesnaest“ tih devedesetih. Ko se ni tada nije okušao kao pekar, tokom bombardovanja je morao makar jednom. Svaka kuća imala je džak brašna, a gde je bilo dosta čeljadi – i po nekoliko džakova. Pored hleba, mesile su se pogače, kiflice, perece, đevreci… Ko je bio spretniji, pravio je i fino dansko i francusko pecivo, nemačke kajzerice, ruske peljmene… Iako sad pekare vrve od bogate ponude, ne mogu da se mere s bakinim pogačicama ili starinskim kiflicama spremljenim kod kuće.

Pored osnovnih recepata, tada smo razmenjivali i savete. A ko će dati bolji savet od stručnjaka? Pekari kažu da je za hleb najbolje meko brašno, a za pecivo oštro. Brašno bi trebalo da bude sobne temperature, kao i svi ostali sastojci. Ako koristite pivski kvasac, ne sme da bude osušen ili stvrdnut, a suvi ne sme da bude stariji od šest meseci. Osnovno pravilo za mešenje jeste da testo uvek okrećete u istom pravcu. Da bi naraslo, stavite ga na toplo mesto (ne na promaju). Ako postite, mleko u receptu slobodno zamenite vodom. Testo koje pržite vadite rešetkastom kašikom i stavljajte na salvetu da upije višak masnoće. Prašak za pecivo sipajte pomešan s brašnom. Pleh podmažite uljem, margarinom ili maslacem, potom ga pospite brašnom i udarajte rukom u ivice pleha da se lepo rasporedi. Fil zamenite ako vam tako odgovara. Lisnato testo možete da stavite u zamrzivač i odmrznete ga kad vam bude potrebno.

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *