Miljin kuvar – sve od šljiva

Podeli radost

Miljin kuvar - sve od šljiva

Miljin kuvar – sve od šljiva izašao je u septembru 2013. godine, sa 86 recepata i tekstovima o ovom nacionalnom voću.

Nekad smo bili zemlja s najviše stabala šljiva po stanovniku. Ne znam da li je i dalje tako, ali sigurno smo poznati i po šljivama i po šljivovici.

U nekim kućama još uvek se suše, onako starinski. Za sušenje odaberite dobre, zrele, ne premekane šljive, operite ih i skinite im peteljke. Ako ih sušite na suncu, kratko ih izlažite suncu, pa ih vratite u hlad, i tako ponavljajte nekoliko puta na dan. Sušenje traje tri do pet dana. U rerni ćete teško pronaći temperature do 40° C, pa ih sušite na 50-70° C, kratko, uz otvorena vrata i s ponavljanjem, kao što je opisano za sušenje na suncu. Suve šljive još kratko sušite na 100-120° C, kako biste sprečili kvarenje. Čuvajte ih u papirnim kesama, na hladnom i suvom mestu.

Za zamrzivač ih spremite na sledeći način: polovine šljiva bez koštica zalijte gustim šećernim sirupom s malo limunske kiseline.

I kožice od čišćenja šljiva možete da iskoristite. Prokuvajte ih s vodom (dva prsta iznad njih), zatim ih procedite, dodajte šećer i limun, i dobro ohladite. Sok je tamne boje i osvežava.

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *