Njegovo visočanstvo – BIBER

Podeli radost

biber

Iako je biber postao poznat posle pohoda Aleksandra Velikog na Indiju i postoje arheološki dokazi da su građena skladišta za biber (u Aleksandriji, u vreme Rimske imperije), ovaj začin bio je toliko cenjen i toliko skup, da mu se vrednost merila – zlatom. U srednjem veku biberom je mogao da se plati porez, kupi imanje ili da se pokloni kao miraz!

Kad su u 15. veku Evropljani počeli i sami da spremaju jela astečke kuhinje, biber je počeo da se koristi kao i svaki drugi začin i ušao je u široku upotrebu. Inače, poreklo crnog bibera je zapadna obala južne Indije. Smatra se da je najkvalitetniji upravo biber koji dolazi odatle, ali ne zaostaju ni oni s Madagaskara, iz Malezije, Indonezije, Hondurasa i Brazila.

Kao i svaki začin, i biber, pored upotrebe u kulinarstvu, ima i lekovita svojstva – jedan je od najboljih stimulatora varenja hrane. Međutim, njegova upotreba kod oboljenja probavnog trakta i mokraćnih kanala treba da bude svedena na minimum ili potpuno ukinuta!

U prodaji su razne vrste bibera

Beli se dobija od zrelih plodova, koji se posle berbe suše dok ne dobiju braon boju. Kad se skine spoljni omot, posle obrade, dobija se zrno bele boje. Beli biber je blaži od zelenog i crnog, ali je intenzivnije arome. Koristi se za pravljenje finih kobasica i sosova.

Zeleni potiče od plodova koji se beru dok su bobice još zelene. Njegova proizvodnja ima i dodatne faze. Dobar zeleni biber mora da bude oštrog ukusa i aromatičan. Koristi se za sosove i kuvana jela, salate i pečeno meso.

Crveni je potpuno zreo, neoljušten plod, ali se prerađuje kao i zeleni biber. Manje je ljut čak i od belog bibera, ali ima karakterističnu aromu. Čest je začin u indijskoj i meksičkoj kuhinji, naročito za jela od presnog povrća i pečenu ribu.

Crni se bere neposredno pred zrenje, suši se na suncu i postaje crn i tvrd. U našim domaćinstvima koristi se uglavnom ovaj biber.

Mleveni biber kupujte samo upakovan u nepropusni ambalažni materijal jer u protivnom gubi sve kvalitete. Biber u zrnu i pri dužem skladištenju zadržava sva začinska svojstva. Preporuka je da nabavite dobar mlin za biber i meljete ga neposredno pred upotrebu.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *