Korijander – i seme i list i koren i plod

Podeli radost

Korijander

Koristite li korijander u kuhinji? Samo seme ili i list? Ovaj začin je poznat i kao lek.

Korijander se pominje i u Bibliji, a prvi zapisi su u Eberovim papirusima iz 1550. godine p.n.e. Grci i Rimljani su ga koristili kao lek i začin. Poreklom je iz Jugoistočne Evrope, gde raste kao samonikla biljka, ali je rasprostranjen i po Indiji, Egiptu i Kini.

U nekim zemljama korijander zovu i – kineski peršun.

Ovo je jedna od retkih biljaka od koje se koristi praktično sve – i plod i seme i lišće i koren. Zanimljivo je da je eterično ulje korijandera u manjim dozama izuzetno lekovito i prilično često koristi se u proizvodnji lekova, dok u većoj dozi uzrokuje jednu vrstu pijanstva i dubok san zato što tada ispoljava toksična svojstva. Čudno, jer je jedno od svojstava korijandera i antitoksičnost.

Korijander

Odličan je lek protiv nadutosti creva – kombinacija kima i korijandera u jednakim delovima vrlo efikasno rešava problem. U industrijskoj proizvodnji hrane i pića (kobasice, pecivo, slatkiši, pivo, neke vrste likera…) kao i u farmaceutskoj industriji (širok spektar lekova, a naročito za stomačne i psihičke tegobe) koristi se bukvalno sve od ove zeljaste biljke.

Međutim, u kulinarstvu u kućnim uslovima, u upotrebi su samo seme i list. List korijandera karakterističan je začin maloazijske i gruzijske kuhinje, dok se u Evropi više koristi seme (za kobasice i jela s pečurkama), a list ponekad zameni peršun, mada nisu sličnog ukusa. Korijander je intenzivnije arome, malo opor, ali i te kako obogati ukusom svako jelo.

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *