Čili

Podeli radost

Čili

 

Kod nas se uglavnom prodaje jedna vrsta čilija, ponekad je zovu i kajenski biber. Kad se jelu doda čili, količina insulina potrebnog za smanjenje šećera je manja, a značajnije se smanji kad se čili redovno konzumira.

Poreklo čilija je Meksiko, odakle ga je u Evropu preneo Kristifor Kolumbo, mada je smatrao da je otkrio novu vrstu bibera, a ne sasvim drugi začin. Kasnije je Ferdinand Magelan čili preneo u Afriku i Aziju. Čili je u stvari vrsta paprike izrazito ljutog ukusa, a postoje i razne sorte: kajen čili, habanero čili, halapenjo čili… Zajednički imenitelj im je ljutina, od vrlo ljutih do neverovatno ljutih.

Kod nas se uglavnom prodaje jedna vrsta čilija, ponekad je zovu i kajenski biber.

Čili podstiče izlučivanje sekreta iz nosa i pluća, a delotvoran je i pri lečenju nervnih poremećaja, migrena, psorijaza i dijabetičkih neuropatija. U poslednje vreme preporučuje se i za usporavanje pojave artritisa. Sprečava i srčani i moždani udar, plućnu emboliju, arteriosklerozu i druge kardiovaskularne bolesti. Uništava i štetne bakterije u želucu.

Kad se jelu doda čili, količina insulina potrebnog za smanjenje šećera je manja, a značajnije se smanji kad se čili redovno konzumira. Koristi se prvenstveno kao začin slanim jelima, za meso, ribu, pikantne sosove, ali i za deserte i napitke. Ukoliko još niste probali čokoladu sa čilijem, obavezno nadoknadite taj propust.

Čili

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *