Anis

Podeli radost

Anis

Jedan od začina koji se kod nas retko koristi, ali svi znamo kako izgleda, pogotovo zvezdasti. Kad ga sledeći put budete videli, neće vam biti egzotičan

Pored intenzivnog ukusa, anis je i odlično sredstvo za mršavljenje, a još je bolji u borbi protiv celulita!

Preporučljivo je da anis sameljete neposredno pre upotrebe jer brzo gubi miris i ukus. U kuhinji se najviše koristi u slatkišima. Međutim, najpoznatiji je kao sastojak francuskog pernoa, turske raki (naša varijanta je rakija; bez brige – nije isto), grčkog uza i makedonske mastike. Svi ovi likeri i rakije imaju miris anisa.

Ova jednogodišnja biljka potiče iz Male Azije, Afrike (Egipta), a uspeva i kod nas. Rasprostranjen je najviše na planinskom području. Zanimljivo je da seme anisa sanira nadimanje, jača krvnu sliku, izbacuje sluz iz pluća, želuca, bešike i bubrega. U stara vremena koristio se i kao lek protiv nesanice. U današnje vreme popularnost anisa naglo je porasla nakon što je medicinski potvrđeno da eterično ulje anisa zaista smanjuje apetit (što je bilo poznato još antičkim lekarima). A šta tek reći što mu je otkriveno još jedno svojstvo – pospešuje cirkulaciju i na taj način pomaže u uklanjanju celulita?

Kod nas se mogu kupiti sušeni plodovi koji se potom melju, a takođe možete naći i zvezdasti anis koji je poreklom iz Kine i Vijetnama, ima intenzivniji miris od običnog, nešto drugačiji ukus i koristi se za kolače. U Engleskoj ga zovu indijski ili kineski anis.

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *