Najjednostavnija čabata

Podeli radost

Najjednostavnija čabata

Posno

Najjednostavnija čabata nema badava takvo ime – pravi se lako i brzo, a pruža i mogućnost obogaćenja ukusa

Sastojci

  • 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 2 čaše tople vode
  • 4 čaše brašna
  • kašičica soli
  • po želji: origano, bosiljak…

Pomešajte kvasac i čašu tople vode, pa postepeno dodajte brašno i preostalu čašu vode. So pomešajte s prvom količinom brašna. Mešajte varjačom da se sve sjedini. Nije potrebno mešenje rukama, valjda se zato recept i zove – najjednostavnija čabata. Pokrijte krpom i ostavite 12 sati da nadolazi. Najbolje je da to uradite preko noći. Testo je spremno kad udvostruči zapreminu. Tad uključite rernu na 200 stepeni, a testo sipajte u pleh s pobrašnjenim pek-papirom. Nek narasta još malo dok se rerna greje. Pred stavljanje čabate na pečenje, pospite je, po želji, malo sušenima origanom ili bosiljkom. Pecite 20-30 minuta (u zavisnosti od toga kakva vam je rerna). Kad čabatu izvadite iz rerne, ovlaš je pokrijte krpom i ostavite tako oko 20 minuta, pa je tek onda lomite ili secite.

So ne bi trebalo da povezujete direktno s kvascem jer so ne dozvoljava kvascu da uskisne kako treba. Šećer ubrzava proces, a kako ga u ovom receptu nema, razumljivo je zašto nadolaženje testa traje oko 12 sati.

Kad testo budete stavili na pek-papir, ne bojte se da će se sve razliti.

Pecite 20-30 minuta, nikako kraće ili duže. Ako pečete kraće, može se desiti da čabata, iako spolja pečena, unutra bude nepečena, a ako pečete duže, dobićete prepečenu čabatu.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *