MUSKATNI ORAŠČIĆ prefinjenog ukusa

Podeli radost

MUSKATNI ORAŠČIĆ prefinjenog ukusa

Iako se muskatni oraščić uglavnom koristi za (žito ne može da se zamisli bez njega) i u pripremi raznih „slaniša” ima istaknutu ulogu

U narodu se muskatni oraščić često naziva i samo orašče, neki znaju za izraz muskat. Dovoljno je da kažete bilo koji od tri naziva i od prodavca ćete dobiti mirišljavi začin. Naravno, bolje je da kupite muskatni oraščić koji ćete sami rendati posebnim malim rendetom, predviđenim samo za njega, ali ništa ne smeta ni ako kupite već mleveni.

MUSKATNI ORAŠČIĆ prefinjenog ukusaJoš u 1. veku Plinije je opisao muskatni oraščić, iako su mu domovina daleka Molučka istrva. Arapi su ga u 6. veku doneli u Konstantinopolj, a od 12. veka koristi se i u Evropi. Pored toga što je mnogim jelima poboljšavao ukus i slatkišima davao specifičnu notu, posebno je bio cenjen kao odlično sredstvo protiv nadimanja i vetrova (karminativ). Muskatni oraščić je i analgetik, antioksidant, antireumatik, antiseptik, antispazmolitik, afrodizijak, digestiv… Olakšava varenje, pomaže protiv dijareje i mučnine, a ima i antidepresivno dejstvo. Smatra se i da muskatni oraščić ima moć da eliminiše umor i iznemoglost.

Iako se muskatni oraščić uglavnom koristi za razne poslastice (kuvano mleveno žito ne može da se zamisli bez njega) i u pripremi raznih „slaniša” ima istaknutu ulogu. Na primer, kad pravite dronjke (u svetskom kulinarstvu poznatije kao špecle), na vrh noža muskatnog oraščića daće im prefinjenu notu.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *