Miljin kuvar – Slatka zimnica

Podeli radost

Miljin kuvar - Slatka zimnica

Ovaj broj Miljinog kuvara – Slatka zimnica, izašao je u maju 2014. godine i imao je 124 recepta za slatku zimnicu.

Izvol’te slatko i vodu! uobičajena je dobrodošlica za goste u srpskim kućama. Tradicionalno slatko, mirisni džemovi, aromatični pekmezi, fini kompoti, dekorativni želei, osvežavajući napici… šepure se na policama ostave. Na muci ste – čime da se osladite kad je sve tako ukusno. Uživali ste spremajući slatku zimnicu, a sad s ponosom gledate sve te tegle i flaše. Vaših ruku delo, a remek-delo!

U ovom izdanju Miljinog kuvara nalazi se, pored recepata, i pet najvažnijih saveta koji će vam pomoći da zaista sami sebi čestitate kako ste majstorski spremili zimnicu.

1: Postupak s teglama

Tegle za zimnicu moraju da budu bez oštećenja i u besprekornom higijenskom stanju. Ako ste u mogućnosti, najbolje kupite nove. Dobro ih operite, ocedite čistom ispeglanom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom i pasterizujte ih neposredno pred punjenje. Sterilišite i ostalo posuđe i pribor koje ćete koristiti (ostavite da se osuše bez brisanja). Poklopce i ivice tegli i flaša pred punjenje prebrišite alkoholom. Da biste sprečili pucanje tegli dok ih punite vrućom zimnicom, ispod njih postavite vlažnu krpu. Posle punjenja, trajnost džema i pekmeza povećavaju se sterilizacijom u rerni (da se uhvati korica) ili na šporetu (kuvanjem u posudi s vrućom vodom). Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, provetrenom i tamnom mestu.

Za zimnicu koristite samo najkvalitetnije voće – zrele, a ne prezrele plodove

2: STOP kvarenju

Ukoliko se na vrhu tegle pojave buđ ili neki drugi znakovi kvarenja, kašikom skinite sve što vam je sumnjivo (zahvatite koliko god je potrebno), a bilo bi dobroi da zimnicu, ako je to još moguće, prokuvate, naknadno sterilišete ili pokušate da spasete prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.

3: Toplo na toplo i hladno na hladno

Džem, pekmez, kompot i žele, pa i pojedini sokovi, sipaju se vreli u zagrejane tegle i flaše. Izuzetak je slatko koje se hladno sipa u hladne tegle koje moraju da budu sterilno čiste. Dodatna zaštita od kvarenja slatka sastoji se u dodavanju malo ruma po površini, pred povezivanje tegli.

Limunov sok i šećer pomažu zgušnjavanju na primer džema, a ako se desi da preterate, razredite ga dodatkom vode

4: Temperatura za kuvanje

Slatko, džem i pekmez kuvaju se na srednjoj ili jakoj vatri. Međutim, ukoliko se plašite kuvanja na jakoj vatri i da će vam sve iskipeti, kuvajte na slabijoj vatri, s tim što će spremanje duže trajati. Ako je slatko u pitanju, penu s površine skidajte s vremena na vreme, a nekad je već sasvim skuvano (da vam slatko ne bude mutno), a ako je u pitanju džem, postoji opasnost da se voće sasvim raskaša.

Na tegle i flaše nalepite sadržaj i datum spremanja zimnice. Ako pritom znate i rok trajanja, napišite i njega

5: Upotreba džemfiksa

Džemfiks znatno smanjuje vreme kuvanja džema i pekmeza, a voće zadržava punu aromu i boju. Prednost je i što počinje da se zgušnjava tek po sipanju u tegle, nemate problem gustine ili prelivanja sa strane. Međutim, džemfiks je ipak „hemija”.

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *