Hleb bez mešenja

Podeli radost

Hleb bez mešenja

Posno

Hleb bez mešenja? A s lepim, finim rupama, hrskave korice i meke unutrašnjosti? Moguće je, vreme odradi sav posao, vaše je samo da sačekate.

Sastojci

  • 450-500 g brašna
  • 3,5 dl tople vode
  • 1/4-1/2 kašičice suvog kvasca
  • kašičica soli

Pomešajte brašno, so i kvasac, postepeno dodajte vodu i mešajte varjačom. Poklopite poklopcem ili preko posude stavite plastičnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 12-14 sati. Ako imate vremena, još je bolje da testo odstoji 16 sati. Testo će narasti, ne toliko kao kad kvasac pomešate sa šećerom, ali će biti puno balona.

Hleb bez mešenja

Izvadite testo iz vangle na radnu površinu posutu brašnom, a brašno pospite i odozgo. Rukama prevlačite krajeve testa na sredinu sa svih strana. Ovako u testo dodatno „upumpavate” vazduh. Testo će vam se lepiti za prste, ali malo brašna rešava tu neprijatnost. Okrenite testo tako da ono što je bilo gore sad bude dole, pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite oko dva sata da se odmara.

U rernu zagrejanu na 250 stepeni stavite posudu u kojoj će se hleb peći, kao i poklopac, da se dobro zagreju. U zagrejanu posudu bez podmazivanja stavite testo, poklopite takođe zagrejanim poklopcem i pecite na 200-220 stepeni oko pola sata. Tad skinite poklopac i pecite još oko pola sata na 180-200 stepeni.

Najbolje je da hleb zamesite uveče između osam i deset sati, i ispečete ga sutradan pred ručak.

Za pečenje je najbolja vatrostalna posuda s poklopcem, ali mogu da posluže i neka šerpa ili nešto dublja tepsija koje moraju biti poklopljene.

Hleb bez mešenja


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *