Dagnje na buzaru

Podeli radost

Dagnje na buzaru

POSNO!

Oni koji vole dagnje, sigurno ovaj recept stavljaju kao prvi na svoju gastronomsku top-listu. Pored toga što je jelo ukusno i što se vrlo jednostavno pravi, kažu i da je afrodizijak. Fotografije su iz januara 2013, majstor-kuvar je Vesna Obradovic, a fotograf Milja Lukić. Ispostaviće se na kraju – vrlo loš fotograf jer je bolji gurman (kad su dagnje bile gotove, navalila je da ih jede, pa zaboravila da fotografiše finalni proizvod). Ali, bez brige – poslednja u nizu fotografija spremanja pokazuje kakvo je jelo, s tim što je ovde još uvek u šerpi, a ne na tanjiru.

Vesna živi u Bariju, Bari je na jugu Italije, i u januaru, kad sam bila kod nje, bilo je prilično toplo, još je i na moru… Koristile smo sve blagodeti mediteranske kuhinje. Inače, u Italiji je pravilo da dagnje jedete u svim mesecima koji imaju slovo R u imenu: januar, februar, mart, april, septembar, oktobar, novembar i decembar. Dakle, u maju, junu, julu i avgustu Italijani ne jedu dagnje – nije da ih nema u moru, ali kažu da nemaju dobar ukus.

Mera za recept nema jer sve zavisi od ukusa. Za početak, kupile smo punu kesu dagnji, a posle je sve išlo po osećaju.

Sastojci

  • 1 kg očišćenih dagnji
  • 3 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 1-2 struka celera
  • 3-4 čena belog luka
  • 1-1,5 dl belog vina

1. Dagnje se kupuju „na metar”, pa kad odredite koliku ćete dužinu, onda vam je izmere koliko je teška.

2. Dobro operite dagnje – prvo skinite svu travu i „lijane” koje ih drže, pa onda četkom skidajte sve što se nalazi na njima dok ne postanu sjajne i sasvim čiste. Isperite ih u nekoliko voda. Ovaj korak izgleda kao „podrazumevajući”, ali je možda i najbitniji u celom procesu. Dagnje koje imaju čudan miris ili boju, kao i one koje su se otvorile – bacite.

3. Sitno naseckajte beli luk i propržite ga na ulju tek toliko da zamiriše.

priprema dagnji

4. Krupno narendajte šargarepu i paškanat (odnos šargarepe i paškanata je 3:1) i isecite na kolutove stabljike celera (koliko god da stavite, neće biti višak), pa propržite s belim lukom.

5. Ovo je trenutak kad dodajete očišćene dagnje.

6. Uspite belo vino, tek da vam se jelo ne lepi za posudu. Belo vino je razlog što nema potrebe da dodajete so, ono daje slan ukus. Naravno, ako volite, možete malo i da posolite. Sve dobro promešajte i držite još neko vreme na vatri. Servirajte odmah.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *