Orahovača + francuski liker od zelenih oraha

Podeli radost

Orahovača + francuski liker od zelenih oraha

posno

Orahovača se u narodu koristila i kao lek – u zelenim orasima je čitava plejada minerala i vitamina, a liker se zove Kralj Sunce po Luju XIV

Sastojci

  • 1-2 l rakije (od 20 gradi)
  • 1 kg šećera
  • oko 40 zelenih oraha (poželjno je da su manji)

Pored ovih sastojaka, potrebna vam je i velika staklena flaša sa širokim grlom. Ukoliko nemate takvu, orahovaču napravite u tegli, pa je posle prespite u flašu ili flaše.

Zeleni orasi

Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte čačkalicom. Ako su orasi krupniji, isecite ih na komade. Stavite orahe u teglu ili flašu i pospite ih šećerom, pa prekrijte gazom. Flašu ili teglu ne treba hermetički zatvoriti, već je ostaviti da „diše”. Stavite na sunčano mesto da odstoji četiri nedelje, odnosno 28 dana. Ako se šećer ne topi, blago protresite flašu ili teglu s vremena na vreme. Trebalo bi da se šećer otopi za četiri nedelje. Tad dodajte rakiju, hermetički zatvorite i ostavite na suncu. Najbolje je da to bude 40 dana, ali ne smeta ni manje. Naravno, nek bude minimalno četiri nedelje, odnosno 28 dana. Izvadite orahe ako ste ih bockali, a ako ste ih sekli, procedite orahovaču, nalijte u flašu ili flaše, i odložite na hladno i tamno mesto.

 

Orahovača + francuski liker od zelenih oraha

Liker „Kralj Sunce”

Recept jedne od ljubavnica Luja XIV – madam De Montenjon. Pokazao se kao odličan ako imate tegobe sa štitastom žlezdom.

Sastojci

  • 14-15 zelenih oraščića čije je jezgro još belo i meko
  • 1 l konjaka
  • kora 2 pomorandže
  • štapić vanile
  • 500 g šećera

Orahe izlupajte drvenim tučkom i stavite u flašu širokog otvora, nalijte konjakom i dobro zatvorite. Ostavite na suncu deset dana. Jedanaesti dan procedite i operite flašu. Kad se prosuši, ređajte na rezance sečenu koru pomorandže i vanilu, i nalijte proceđenim konjakom s oraščićima. Zatvorite i ponovo ostavite šest dana na suncu. Povremeno flašu protresite kako bi se sadržaj ravnomerno promešao.

Šećer prokuvajte s 2,5 dl vode, ohladite i izmešajte sa sadržajem flaše. Zatim procedite sve kroz gazu ili gustu cediljku, sipajte u manje flaše, dobro zatvorite i pustite da odstoji u ostavi tri meseca do upotrebe.

* Naslovna fotografija: Ana Vranić Gajić

Info

Liker od zelenih oraha delotvoran je i kao lek. Pomaže za probleme štitaste žlezde (bogat je jodom), bolesti grla, respiratornih puteva (pogotovo bronhitisa), ali i za jačanje imuniteta. Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Naravno, lekovito svojstvo orahovače ne znači da je treba neumereno piti. Optimalno je da svako jutro na prazan želudac popijete po jednu malu, rakijsku čašicu.

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *