METRO – Dan sopstvenog poslovanja

Podeli radost

METRO - Dan sopstvenog poslovanja

Gastro Maraton za Dan sopstvenog poslovanja u METRO HoReCa Centru + recept za Sipa sous-vide

U METRO HoReCa Centru 9. oktobra je održan prvi deo Gastro Maratona posvećenog obeležavanju Dana sopstvenog poslovanja, koji kompanija zvanično organizuje širom sveta svake godine, drugog utorka u oktobru. Gastro Maraton je dvodnevni, edukativni događaj (12+12 sati besplatne edukacije), uz organizaciju različitih vrsta gastronomskih prezentacija, radionica i predavanja, koje vode eminentni stručnjaci iz HoReCa sektora. Ovim događajem biće završena ovogodišnja proslava METRO Dana sopstvenog poslovanja.

METRO - Dan sopstvenog poslovanja

Tokom perioda obeležavanja Dana sopstvenog poslovanja METRO širom sveta kroz različite aktivnosti nastoji da obezbedi dodatnu vidljivost malim i srednjim preduzetnicima iz oblasti ugostiteljstva. Tako, recimo, jedan od ključnih nalaza nedavno sprovedene METRO Međunarodne studije samostalnog poslovanja – nedvosmisleno pokazuje da se nezavisno, samostalno preduzetništvo visoko vrednuje u široj javnosti. Studija je rađena na reprezentativnom uzorku od 10.000 ljudi, od čega je njih 1.500 preduzetnika, u čak deset zemalja širom sveta.

Prema nalazima, 42% ispitanih potrošača nezavisno poslovanje smatra vrednim doprinosom lokalnoj ekonomiji. Za razliku od toga, samo 12% je isto govorilo o većim preduzećima i kompanijama. Slično tome, 39% potrošača smatra samostalne preduzetnike važnim faktorom za kreiranje specifičnosti i različitosti okruženja u kome žive i rade. Samo 12% je izjavilo da se ovo odnosi na velika preduzeća.

METRO - Dan sopstvenog poslovanja

Zbog toga je Dan sopstvenog poslovanja posvećen milionima preduzetnika širom sveta, za koje METRO radi i neprestano nastoji da bude pouzdan partner u unapređenju njihovog poslovanja. U Srbiji je i ove godine bila organizovana zasebna platforma, posvećena samo malim i srednjim preduzetnicima iz HoReCa sektora koja je za cilj imala da poboljša njihovo poslovanje, kreirajući besplatnu digitalnu mapu ponuda dostupnu svima koji žele da saznaju gde mogu naći najbolje i najpovoljnije ugostiteljske usluge u svom gradu ili komšiluku. METRO na ovaj način želi aktivno da podrži i promoviše veću vidljivost samostalnih preduzetnika, jer samo tako uspeh može biti obostran i održiv.

Jedan od predavača na radionicama i prezentacijama prvog dana bio je i Marko Lukić, šef kuhinje CaffeCaffe&Fish, i pobednik takmičenja u filetiranju ribe organizovanog na prošlogodišnjem događaju.

Na radionici je prvog dana spremio tri recepta, a jedan od njih je i Sipa sous-vide.

Sipa sous-vide

Sipa sous-vide

Sastojci

  • sveža očišćena sipa
  • tapioka perle
  • crnilo sipe
  • sok ceđene pomorandže
  • sok svežeg nara
  • šećer
  • agar-agar
  • šargarepa
  • maslac
  • klice (za dekoraciju)

Oblikovanu sipu zaseći nožem i staviti u vakuum kesu, kuvati na pari od 72 stepena dva sata. Kuvanu sipu ohladiti, posoliti i zapaliti brenerom, a nakon toga je premazati maslinovim uljem. Skuvati tapioku, procediti i čuvati u vodi. Sok od pomorandže reducirati i dodati kuvanu tapioku, zajedno ukuvati do željene gustine i prohladiti. Sok nara (150 g) staviti u odgovarajuću posudu, dodati 50 g šećera i 2 g agar-agara, kuvati da proključa, procediti i ohladiti, ohlađeno blendirati i izmiksati u gel. Šargarepu kuvati u vakuum-kesi na pari, kuvanu šargarepu blendirati uz dodatak maslaca i doterati u fin pire. U kuvanu tapioku dodati kašiku crnila sipe, razliti na pleh i sušiti na 85 stepeni oko dva sata, pržiti u ulju i servirati kao dekoraciju. Sve segmente ređati na tanjir, dekorisati čipsom od tapioke i klicama.

METRO - Dan sopstvenog poslovanja

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *