Maslac od kikirikija

Podeli radost

Maslac od kikirikija

Dva recepta za maslac od kikirikija – prvi maslac ima rok trajanja do šest meseci, drugi 15 dana


Za početak – kikiriki svrstavamo u koštunjave plodove, a u stvari je – mahunarka. S kukuruzom i krompirom poklon je Centralne i Južne Amerike Evropi. Kod nas nije dovoljno zastupljen u ishrani, što je prava šteta jer ima sve same vrline i skoro niti jednu manu. Ono što je zanimljivo, sadrži sve važne sastojke (gvožđe, cink, kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, selen, vitamine: E, K i B…), a karakteristično je odsustvo – holesterola! Za one koji drže dijetu ili imaju kardiovaskularne probleme, ovo je najbolja hrana. Za zdravlje srca vrlo je bitan i resveratrol, kog ima u izobilju u kikirikiju.

Praktično, jedino o čemu treba voditi računa jeste svežina kikirikija – na užeglom se stvara kancerogeni otrov aflatoksin, koji nam je poznat, nažalost. Sećate se afere s mlekom?

Kod nas se najčešće koristi kikiriki prepržen na ulju i dobro zasoljen, što ga ne čini opasnim po zdravlje, izuzev ako ne preterujete s količinama, ali mu znatno umanjuje dobra svojstva. Zato je bolje kupiti kikiriki u ljusci ili napraviti maslac od kikirikija koji u ovom delu sveta nije postao popularan kao u Americi na primer, a sasvim nezasluženo.

Maslac od kikirikija može biti slan ili neutralan. Slan se koristi za mazanje na hleb i vrlo je ukusan. Ako želite da deluje rustičnije i da dobije pikantniji ukus, u maslac koji napravite dodajte i malo drobljenog ili seckanog kikirikija (uobičajena mera je 15 grama drobljenog kikirikija na 100 grama kikirikija koji koristite za izradu maslaca). Neutralan se, kao i slan, koristi za mazanje, ali je vrlo često i sastojak poslastica.

Maslac od kikirikija vrlo se lako pravi. Nudim vam dva načina, izaberite onaj koji vam više odgovara. Doduše, za drugi recept potrebno vam je ulje od kikirikija, ali i ono se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Maslac od kikirikija 1
  • 110 g nasuvo prženog neutralnog kikirikija
  • 5 kašika maslaca ili ulja

Sameljite kikiriki, pa mikserom mutite 5-6 minuta kikiriki i maslac. Masa treba da bude glatka i ujednačena, kao i svaki maslac koji se kasnije lako maže. Ako koristite ulje, dodajte ga postepeno, najbolje kap po kap, kao kad pravite majonez. A ukoliko želite slan maslac, dodajte i so po ukusu, pa mutite još malo.

Ovako napravljen maslac čuva se dobro zatvoren u frižideru, najduže šest meseci. Ponekad se masnoća odvoji i popne na vrh, pa maslac od kikirikija pre upotrebe promešajte.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija 2
  • šolja kikirikija
  • 1,5 kašičica ulja od kikirikija

Sve sastojke stavite u blender i mešajte 3-4 minuta, ili sameljite kikiriki, pa ga mikserom umutite s uljem. Kako se ovaj maslac sprema od presnog kikirikija (ne prži se), u frižideru će, dobro zatvoren, izdržati do 15 dana. Za slanu varijantu dodajte 1/4 kašičice soli dok mutite maslac.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *