Domaće kiselo mleko

Podeli radost

domaće kiselo mleko

Svaki put kad napravite domaće kiselo mleko, ostavite makar jednu čašu za pravljenje sledećeg. Ukus je za dva koplja bolji od kupovnog

Sastojci

  • 2 l svežeg nekuvanog mleka s postotkom masnoće 2,8 ili 3,2
  • 2-3 dl kiselog mleka

Na srednjoj vatri kuvajte mleko dok ne počne da struji. Ne sme da provri! Tad smanjite vatru na najtišu i kutlačom počnite da pretačete mleko: zahvatite mleko kutlačom, podignite je uvis i u mlazu vratite mleko u šerpu. Ako želite savršeno kiselo mleko, pretakanje bi trebalo da traje oko pola sata i da se zapremina mleka u šerpi smanji za 1/4-1/3. Pretakanje je neophodno kako bi što više vode iz mleka isparilo.

Sklonite šerpu s ringle, prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi do temperature od 37 stepeni. Ukoliko nemate kuhinjski toplomer, nek vam putokaz bude temperatura malo viša od uobičajene temperature tela, odnosno mleko treba da bude mlako. Krpa takođe ima svoju funkciju: mleko „diše” i isparava vodu, i ne stvara se korica.

domaće kiselo mleko

Odvojeno lepo sjedinite kiselo mleko i malo mleka, pa ga postepeno, sve vreme mešajući, prespite u preostalo mleko. Izlijte u čistu grnčariju ili posude od stakla, keramike ili plastike. Odozgo prekrijte gazom, sve zajedno uvijte u ćebe i ostavite preko noći.

Za još bolje i čvršće kiselo mleko, mogli biste da uradite i ovo: čim skinete šerpu s ringle, prespite mleko u staklenu, keramičku ili plastičnu posudu, a mešanje kiselog mleka i mleka obavite drvenom ili plastičnom kašikom, žicom, lopaticom…

Ovakav postupak je bitan za pravljenje kefira – ništa ne sme da bude u kontaktu s metalom, ali se pokazao kao dobar i za kiselo mleko i jogurt. Uostalom, u davna vremena mleko se čak i kuvalo u grnčariji, posude za odlaganje bile su od istog materijala, a mešalo se drvenim kašikama.


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *