Finalisti prvog regionalnog latte art takmičenja Barcaffé Barista Cup

Podeli radost

Finalisti prvog regionalnog latte art takmičenja Barcaffé Barista Cup

Prvi krug regionalnog latte art takmičenja Barcaffé Barista Cup završen je u petak, 17. maja. Izabrano je troje finalista koji će svoje veštine prikazati na finalnom takmičenju u Ljubljani

Stručni žiri zadužen za izbor najboljih barista koji su se nadmetali na kvalifikacionom takmičenju u Beogradu činili su Barcaffé baristi: Siniša Radivojević, Novak Nenezić i Nenad Gardić, kao i Bojan Đorđević, urednik portala kafica.rs. Deset izabranih barista demonstriralo je veštine i znanje u pripremi savršenog latte art-a, ali i prenelo svu svoju emociju i strast u šoljicu ovog magičnog napitka.

Pobednici kvalifikacionog takmičenja su: Bogdan Radosavljević, koji je osvojio treće mesto; Bojan Stilin, drugo mesto; i Sofija Janković, koja je osvojila prvo mesto. „Nisam očekivala prvo mesto, ali sam izuzetno zahvalna na prilici da pokažem svoj rad među kolegama”, iskrena je Sofija, koja kao barista radi tri godine, a latte art-om se bavi nešto više od godinu dana. „Potrudiću se da nas na najbolji način predstavim u nastavku takmičenja, i da usput naučim nešto novo od profesionalaca iz celog regiona. Latte art zahteva talenat, ali posebno, kao i svaki drugi posao, svakodnevni rad i vežbanje”, ističe pobednica.

Predsednik stručnog žirija Novak Nenezić istakao je da je žiri je imao zaista težak posao: „Deset talentovanih i motivisanih ljudi je na Barcaffé Barista Cup-u iskazalo jaku želju da pokaže i unapredi svoje veštine, i to smatramo odličnim znakom za ovu profesiju.” Predsednik žirija zahvalio se Barcaffé-u na tome što je prepoznao važnost podrške baristima, ističući da je ovakva vrsta takmičenja važna i zbog umrežavanja i razmene iskustava s kolegama, ali i zbog susreta s novim konceptima, receptima i metodama pripreme espresa.

Dobroj atmosferi doprineo je poznati glumac i autor kulinarske emisije Mr. Kitchen Slobodan Stefanović, koji je bio domaćin događaja.

Finale je zakazano za septembar, kad će se pobednici iz Beograda takmičiti s najboljim baristima Hrvatske i Slovenije, i nadmetati za profesionalnu edukaciju sertifikovanu od organizacije Specialty Coffee Association (SCA) u Trstu (Italija), kao i za vrednu diplomu profesionalnog bariste.

Finalisti prvog regionalnog latte art takmičenja Barcaffé Barista Cup

 


Podeli radost

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *