Vežbe kao odgovor na različite položaje tela na poslu (Radi pravo – živi zdravo!)


Tokom radnog dana, priroda posla nas navodi da zauzimamo različite položaje tela. Dok neki sede više sati, drugima je dan dinamičniji, kreću se i u kratkom vremenskom intervalu menjaju veliki broj pozicija


Kompanija Lidl Srbija predstavila je svoj prvi društvenoodgovorni projekat Radi pravo – živi zdravo! namenjen svim zaposlenima u ovoj kompaniji. Cilj projekta je prevencija, očuvanje i unapređenje kvaliteta zdravlja zaposlenih – kako na poslu, tako i van radnog vremena.

Radi pravo – živi zdravo! Lidl Srbija pokrenuta je početkom 2018. godine, tokom priprema za veliko otvaranje prodavnica u Srbiji. Uz angažovanje relevantnih eksperata, dr Duška Spasovskog i Marije Savić Srećković, izvršena je analiza radnog okruženja i osmišljen edukativni sadržaj na temu pravilnog kretanja za sve tri grupe zaposlenih koji rade u ovoj kompaniji u zavisnosti od prirode posla.

Kad smo pokrenuli projekat, imali smo na umu da naši zaposleni treba dobro da se osećaju na svom radnom mestu. Svesni toga da sedeći položaj ili veliki broj pokreta u toku dana, ukoliko se izvode nepravilno, mogu nepovoljno da utiču na telo, za potrebe projekta konsultovali smo se sa stručnjacima iz ove oblasti. Oni su pripremili različite edukativne sadržaje u kojima su date preporuke za pravilno držanje tela, kao i vežbe za koje je potrebno malo vremena, a koje se mogu primenjivati i na radnom mestu i kod kuće, izjavila je rukovodilac sektora Korporativne komunikacije u kompaniji Lidl Srbija Martina Petrović.

Tokom radnog dana, priroda posla nas navodi da zauzimamo različite položaje tela. Dok neki sede više sati, drugima je dan dinamičniji, kreću se i u kratkom vremenskom intervalu menjaju veliki broj pozicija. Nakon analize radnog okruženja svih zaposlenih u Lidlu, osmislili smo jednostavne preporuke za pravilno sedenje ili kretanje, baš po meri radnog mesta, kako bismo pomogli sticanju ispravnih navika i radu na prevenciji i očuvanju zdravlja, rekao je specijalista ortopedske hirurgije i stručnjak za zdravstveno vežbanje dr Duško Spasovski.

Osim teorije koja je zaposlenima stavljana na raspolaganje putem brošura, postera, ali i video-materijala, važan deo projekta činila je edukacija kroz treninge i praktične vežbe za koje je bila zadužena Marija Savić Srećković, diplomirani trener fitnesa i specijalizant fitnesa i velnesa, ujedno i promo-lice projekta Radi pravo – živi zdravo!.

Zaposleni u Lidlu su na trenizima pokazali veliko interesovanje i svest da ukoliko pazimo na sve male pokrete koje radimo i ponavljamo svakog dana, u velikoj meri možemo sprečiti nastanak potencijalnih tegoba. Korak više je primena jednostavnih vežbi koje smo prošli na samim treninzima, a koje mogu za svega nekoliko minuta da se sprovedu tokom radnog vremena”, zaključuje Savić Srećković.

Obuke u okviru projekta prošli su svi zaposleni kompanije Lidl Srbija u 23 prodavnice, Logističkom centru i Upravnoj zgradi u Novoj Pazovi, video-materijali i brošure dostupni su putem internih kanala komunikacije, dok posteri u socijalnim prostorijama zaposlenih svakodnevno podsećaju zaposlene da mogu sami da utiču na kvalitet svog zdravlja i da ga svakodnevno pospešuju.

  • U okviru teksta je sedam lakih vežbica za one koji po ceo dan rade u sedećem položaju. Važno je napomenuti da ove vežbe možete da radite i na poslu, ne dižući se sa stolice, i traju tek nekoliko minuta.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *