Tri šoljice kafe dnevno


Ispijanje tri šoljice kafe dnevno optimalna je količina za dobro zravlje, potvrdilo je istraživanje Univerziteta Sautempton


Kafu obično povezujemo s razbuđivanjem, „čašicom razgovora“… Skoro da je niko ne dovodi u vezu sa zdravljem, a ona, verovali ili ne, utiče i na dugovečnost, potvrdila je nauka.

Međutim, treba biti umeren. Optimalne su tri šoljice kafe dnevno, ispod te količine efekti nisu izraženi, a više od tri šoljice dnevno – nije dobro za zdravlje. Po rečima doktora Robina Pulija s Uverziteta Sautempton: „Postoje neke zdravstvene dobrobiti kafe, kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara, kao i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. Za takve ishode maksimalnu korist donose tri šoljice kafe dnevno.“

Uticaj kafe na ljudsko zdravlje proučavan je u 201 istraživanju, a poslednje, 202, sumiralo je rezultate i analiziralo ih. Ustanovljeno je da konzumacija kafe takođe smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije, čak i nekih vrsta kancera. Izuzetak, osobe za koje rezultati ovih istraživanja ne važe, jesu trudnice i osobe sklone prelomima kostiju.

Kafa je dobra i za neke kozmetičke tretmane. Pokazala se, na primer, kao odlična za piling – dovoljan je soc kafe koji će kožu odlično očistiti i učiniti je izrazito mekom.

Od svih pobrojanih dobobiti, ispostavilo se da je kafa najefikasnija u borbi proziv bolesti jetre. Naučnici su započeli novo istraživanje, planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *