Rosa soba za podršku dojenju uskoro u GAK Narodni front


Iako je kod 90,4% dece u Srbiji započeto s dojenjem, samo 12,8% isključivo se doji do šestog meseca


Foto: Nebojša Dimić

GAK Narodni front dobiće prvu specijalizovanu sobu za podršku dojenju sa zaduženim osobljem i potrebnom opremom u koju će majke moći da dođu, potraže stručne savete, uče o dojenju ili da doje, i da provedu vreme koje im je potrebno s bebom. Rosa soba za podršku dojenju je deo nove inicijative Ministarstva zdravlja i Rosa vode koja ima cilj da podrži mame na samom početku života s bebom, tako što će im omogućiti svu neophodnu pomoć, edukaciju i podršku oko dojenja.

Ideja o otvaranju Rosa sobe nastala je nakon otvaranja tri banke humanog mleka i 20 škola roditeljstva širom Srbije, kroz koje su Ministarstvo zdravlja i Rosa voda podržale na hiljade roditelja u najranjivijem periodu roditeljstva. Građani su tokom poslednjih meseci 2018. godine pozivani da kupovinom Rosa flaše od 1,5 l doniraju sredstva za opremanje sobe. Sredstva su prikupljena i uz prisustvo prof. dr Radisava Šćepanovića, državnog sekretara Ministarstva zdravlja u Vladi RS, predstavnika GAK Narodni Front i Rosa vode, svečano je najavljeno opremanje Rosa sobe u GAK Narodni Front, jednom od dva najveća porodilišta u Srbiji u kome se godišnje rodi više od 6.800 beba. Ovim povodom najavljena je i šira podrška majkama za dojenje u javnosti.

Rosa soba za podršku dojenju uskoro u GAK Narodni front

„Svesni smo da je neophodno da ohrabrimo mame i pružimo im snažniju podršku, jer kad je reč o dojenju, situacija u Srbiji nije nimalo ohrabrujuća. Istraživanja pokazuju da, iako je kod 90,4 procenata dece u Srbiji započeto s dojenjem, samo 12,8 procenata dece se isključivo doji do šestog meseca, dok je 47,2 procenata dece uzrasta 0–5 meseci pretežno dojeno. Projekat Rosa podrška dojenju u tesnoj je korelaciji s Nacionalnim programom podrške dojenju koji je donela Vlada RS s idejom da podrži dojenje kao najbolji i najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine, koje unapređuju zdravlje majke i deteta tokom čitavog života. Upravo su ovakve inicijative društveno odgovornih kompanija način da se pomogne da se stopa dojenih beba podigne i to je projekat od nacionalnog značaja”, izjavio je prof. dr Radisav Šćepanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja u Vladi RS.

Rosa u skladu sa sastavom vode koja pogoduje svima, već više od jedne decenije podržava ono što je važno, a to je porodica. Nakon dva nacionalna projekta koja su realizovana u saradnji s Ministarstvom zdravlja, javila se potreba da se pruži podrška mamama da svom detetu osiguraju ne samo najbolju moguću hranu već i bliskost i rano vezivanje, koje ostaje u sećanju čitavog života.

Rosa soba za podršku dojenju uskoro u GAK Narodni front

„Tokom prethodna dva projekta, susretali smo se s mnogim roditeljima, prvenstveno mamama koje su i same ukazale da je podrška dojenju potrebna. Zato smo odlučili da s Ministarstvom zdravlja pružimo kontinuiranu podršku i to u samim porodilištima, kroz novi projekat, otvarajući Rosa sobu za podršku dojenju. Rosa je oduvek bila tu za bebe i roditelje, i ovom prilikom želimo da zahvalimo i građanima koji su kao i do sada prepoznali značaj i doprineli da Rosa podrži ono što je važno – zdravlje čitave porodice”, rekao je Luka Sentandrea, direktor franšize kompanija Coca-Cola Srbija.

U planu je da u sledećoj fazi podrške dojenju bude pružena pomoć mamama kad izađu iz porodilišta, tako što će se ohrabrivati da doje na javnom mestu, gde god požele. Niz aktivnosti u kampanji pod nazivom Beba bira gde biće usmeren na podizanje svesti i edukaciju upravo na važnost dojenja u javnosti, kako bi se mamama pružila neophodna podrška, sve u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *