Rak dojke – Ne čekaj, #Čekiraj


Na Svetski dan zdravlja, 7. aprila, počela je akcija Ne čekaj, #Čekiraj, kojom se promoviše mobilna aplikacija – naučite tri osnovna pokreta za samopregled dojke


Putem mobilne aplikacije www.chekiraj.rs informisaćete se o samopregledu dojki, i još bolje – dodire pregleda pretočićete u dodire ekrana mobilnog telefona.

Isprobajte ovu aplikaciju na svom telefonu, pogledajte kako funkcioniše, i prosledite je dalje putem društvenih mreža. Sigurno znate makar jednu osobu kojoj će koristiti, a ko zna – možda ćete nekom spasiti i život.

Ranom otkrivanju raka dojke nedavno je bila posvećena tribina na kojoj su gosti bili dr sci med. Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog; prim. mr sci med. Suzana Vasović, internista onkolog; doc. dr sci med. Ivan Marković, hirurg; i Dijana Stevanović, pacijentkinja koja je pobedila ovu opaku bolest.

Poznato je da u velikom broju zemalja rak dojke procentualno čini oko 25% svih malignih bolesti ženske populacije, i da učestalost bolesti iz godine u godinu raste (oko 3,1% na godišnjem nivou).

Rak dojke – Ne čekaj, #Čekiraj

„U Srbiji je karcinom dojke vodeće maligno obolenje i u strukturi obolevanja i u strukturi umiranja. Svaka četvrta žena u našoj zemlji koja oboli od maligne bolesti ima karcinom dojke, a svaka peta koja umre od malignog oboljenja, umre od raka dojke. Po smrtnosti smo među vodećim zemljama. Poslednjih godina došlo je do značajnog povećanja učestalosti otkrivanja raka dojke u fazi kad je on još uvek lokalno ograničen. U razvijenom svetu, pre svega na Zapadu, čak 70-80% kancera dojke registruje se u ranoj fazi. Zahvaljujući ranom otkrivanju u ovim delovima sveta smrtnost od karcinome dojke značajno je snižena – u poslednjih 35 godina za 35%”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Dr Darija Kisić Tepavčević
Dr Darija Kisić Tepavčević

„Ranije, dok se mislilo da je rak dojke lokalna bolest, primenjivane su metode hiruškog U lečenje bi trebalo uključiti čitav tim lekara jer ova bolest iziskuje multidisciplinarni pristuplečenja koje su išle do radikalnih poteza – uklanjanja dojke, mišića grudnog koša, pa čak i uklanjanja dela rebara, kombinovano sa ili bez zračne terapije. A onda se došlo do otkrića da je karcinom dojke sistemska bolest (Fišerova teorija) i da nam je pored lokalnog lečenja primenom hirurgije i radioterapije potrebna i sistemska terapija da se izbegne uzrok ponovne pojave karcinoma nakon primarnog lečenja. Jasno je da u lečenju mora učestvovati tim, onkološki konzilijum, u čijem radu učestvuju lekari različitih specijalnosti: onkološki hirurg, radijacioni onkolog, medikalni onkolog, radio-dijagnostičar, patolog”, izjavila je dr Suzana Vasović i dodala: „Klinički stepen proširenosti bolesti utvrđuje se kliničkim pregledom uz dodatnu dijagnostiku, poput mamografije, snimanja pluća, koštanog sistema i ultrazvukom ili skenerom trbuha. Pacijentkinja se na osnovu ovih predradnji stažira, to jest svrstava u jedan od četiri stadijuma karcinoma dojke.”

Dr Suzana Vasović

Dr Ivan Marković kaže: „Početak obaveznog organizovanog skrininga za rak dojke na državnom nivou, sve veća dostupnost digitalnih mamografa, kao i veća dostupnost informacijama, medijske kampanje i svest žena, dovode do otkrivanja raka dojke u ranijem stadijumu kod sve većeg broja žena, što je omogućilo da se najveći broj žena s rakom dojke leči na najsavreminiji način. Savremena radiološka dijagnostika, specijalizovana hirurgija, savremeni radioterapijski aparati, i primena najdelotvornijih lekova pružaju mogućnost da mastektomija (uklanjanje cele dojke) ne bude više sinonim za rak dojke. Rana dijagnostika, multidisciplinarna odluka o načinu lečenja omogućili su da se kod velikog broja žena može sačuvati ili rekonstruisati obolela dojka, simbol ženstvenosti i materinstva.”

Ne čekaj, #Čekiraj
Ne čekaj, #Čekiraj

Dijana Stevanović bila je pacijentkinja dr Ivana Markovića. Na tribini je podelila svoje iskustvo s učesnicima: „Pre tačno dve godine, agencija u kojoj radim dobila je zahtev da osmisli kampanju za podizanje svesti o prevenciji karcinoma dojke i o karcinomu dojke uopšte. Moj zadatak je bio da ovu kampanju kreativno osmislim. U to vreme nisam znala ništa o ovoj bolesti, niti sam se sretala s njom u porodici ili bližoj okolini. Za mene je, kao i za većinu ljudi, ta bolest značila samo jedno – smrt. Hoću da naglasim da sam bila potpuno neobaveštena.

Do rešenja sam mogla da dođem na nekoliko načina: da tražim na internetu, slušam tuđa iskustva ili da slušam svoje unutrašnje biće koje je, na moje veliko čuđenje, imalo nešto da kaže na tu temu. Ono što sam ubrzo zaključila jeste da je strah najveći neprijatelj bolesnika ili u ovom slučaju uglavnom bolesnica. To je strah od odlaska kod lekara, strah da se poslušaju simptomi koje nam telo šalje, strah od suočavanja s bolešću. Tako je nastala kampanja Jači od straha, o kojoj više možete saznati na jaciodstraha.rs. Kampanja je imala za cilj prvenstveno da edukuje ali i da dâ podršku osobama koje se leče ili imaju bolesnika u svojoj okolini. Vizual koji sam osmislila prikazuje jednu mladu ženu, koja se gleda oči u oči s lavom (koji predstavlja bolest) i ne boji se. Zapravo nisam znala kako se oseća žena kad joj doktor saopšti dijagnozu, i to je bilo nešto najbolje što sam ja, s minimalnim znanjem o bolesti, mogla u tom trenutku da predstavim.

Dijana Stevanović
Dijana Stevanović

Za dve nedelje saznaću da i sama bolujem od ove bolesti, i tada sam bila sigurna da je vizual na pravi način opisao ono što mu je bio zadatak. Sama sam postala ta žena. Od tada počinje moja borba s bolešću. Uz nesebičnu podršku porodice, doktora Ivana Markovića, ali i zdravstvenog sistema uopšte (mislim na deo koji se odnosi na Onkologiju i konkretno na Institut za onkologiju) i na kraju krajeva uz moju snagu i odlučnost, danas sam zdrava žena, vratila sam se poslu i obavezama i nastavila sa životom.

Moja poruka ženama je da se edukuju koliko god mogu, da odlaze na redovne preglede i da, ukoliko osete bilo koji simptom, odu kod lekara. Važno je da održavamo svoje zdravlje, da brinemo o sebi kako spolja, tako i iznutra. Svaka bolest, a posebno karcinom dojke, može se izlečiti ako se otkrije na vreme. Vreme nam je u ovom slučaju i prijatelj i neprijatelj – to biramo sami.”

#čekiraj #SvetskiDanZdravlja #avonsrbija #srbija #rakdojke #breadcancer #samopregled #podrska #support #pinkribbon cc Avon Srbija

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *