O meni

Rođena sam daleke 1959. godine. Za tih preko pola veka „medicinska moda“ neprestano se menjala. Kad sam bila mala, mleko i mlečni proizvodi bili su univerzalni lek. Šolja toplog mleka bila je obavezna pred spavanje, jutro je započinjalo jogurtom ili kiselim mlekom s još nečim. To „još nešto“ bile su pite ili sendviči iz domaće radinosti ako doručkujete kod kuće, a ako to radite na školskom odmoru, onda – dve lisnate pogačice ili masni burek iz obližnje pekare. To je stvarno bio zdrav doručak u odnosu na slane grickalice prepune „hemije“.

Onda je mleko proglašeno za „štetno“, pa se preporučivala hrana bez ikakvih masnoća. Maslac je na primer zamenjen margarinom kao „zdravijim“. Pa su usledili periodi kad su forsirani riba i piletina. Zatim samo voće i povrće. Onda sirova hrana. I poslednji trend – bez pšenice. Naravno, oboleli od celijakije svakako treba da je izbegavaju, ali, da li je moguće da su se ljudi hiljadama godina pogrešno hranili?

Toliko o tome da je „hrana – lek“.

Drugi, pravi lekovi koje vam propisuju lekari, posebna su priča. Sigurno se svi sećate lečenja antibioticima. Šta god da vam fali i odete kod lekara, napiše vam recept s nekim antibiotikom. Ako vas više stvari muči, onda dobijete antibiotik širokog spektra. Antibioticima se jedino nisu lečila tegobna psihička stanja. Za to su postojale „pilule za lilule“ koje su opšteprihvaćene. Sad su na redu vakcine i planetarna diskusija o njihovoj štetnosti odnosno dobrobiti koju nam donose kao civilizacijska tekovina.

Načini lečenja? Za ovih više od pola veka bilo ih je toliko da se ne mogu ni nabrojati. Medicina napreduje, međutim, taj napredak ponekad znači i da se priznaju kao delotvorni mnogi vidovi alternativne medicine, mahom drevne tradicionalne metode lečenja. Kažu da je najbolje kombinovati sve blagodeti savremene medicine s alternativnim načinima.

Promišljajući o svemu ovome, došla sam do zaključka da je, što se zdravlja tiče, najvažnija – valjana informacija. Sajt Dobro zdravlje baviće se upravo informacijama u vezi sa zdravljem, dobrim zdravljem. Neko poput mene, ko ne veruje u čarobne štapiće, vračanja, ali ni u to da jedan aparat za dijagnostiku (koliko god bio poslednja reč tehnike) može da pruži odgovore na sva pitanja u vezi sa zdravljem, otvorio je sajt koji se bavi zdravljem. Nisam lekarka, vidarka, travarka, medicinska sestra ili tehničarka, laborantkinja, isceliteljka… Osoba sam koja iz ugla običnog čoveka želi da sazna što više o tome kako da poboljša svoje zdravlje. I to ću podeliti s pratiocima sajta Dobro zdravlje.

Pored ovog sajta, vodim i sajt slovopres.com, koji je zvanični sajt izdavačke kuće Slovo pres, čiji sam osnivač.

Nadam se da će vam sva saznanja do kojih budete došli preko sajta Dobro zdravlje biti korisna i interesantna. Ukoliko želite da mi uputite neku kritiku, posavetujete me, predložite mi nešto ili mi date sugestiju, javite se na mejl-adresu dobrozdravlje@slovopres.com.

Podeli s drugima