Fizička aktivnost tinejdžera i staraca na istom nivou


U Srbiji 25% mališana uzrasta 6-11 godina fizički je aktivno manje od sat dnevno; 50% tinejdžera i čak 75% tinejdžerki nemaju nikakvu fizičku aktivnost


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetuje da deca budu fizički aktivna sat dnevno. Po istraživanju koje je rađeno prošle godine, kod nas 25% mališana uzrasta 6-11 godina nije ni toliko vremena aktivno. Još je gore stanje u vezi s tinejdžerskim dobom: 50% tinejdžera i čak 75% tinejdžerki nemaju nikakvu fizičku aktivnost, ako se ne računa da su aktivni manje od sat dnevno. Sedenje i ležanje – to su većinom položaji u kojima se nalaze. Neverovatno ali istinito – manje-više isti procenti važe i za ljude preko 65 godina!

Istraživanje pokazuje da su tinejdžeri fizički najaktivniji između 14 i 18 časova, teško se bude, nemaju energije da udovolje svim obavezama, a treniraju samo oni koji imaju profesionalne sportske ambicije. Situacija je zabrinjavajuća opšte uzev, ali se rešenje možda nazire u brojci u vezi s Najaktivniji su između 14 i 18 časova, teško se bude, nemaju energije da udovolje obavezama, treniraju samo oni koji imaju sportske ambicijetreninzima: 40% dece uzrasta 6-11 godina trenira neki sport, uglavnom rekreativno. Kad dospeju u tinejdžerski uzrast taj broj drastično pada. S obzirom na to da je sport izgubio na masovnosti i preko školske redovne i vanredne nastave, kao što se smanjio i broj igrališta, a povećao samo broj profesionalnih sportskih društava i klubova, trebalo bi naći neku ravnotežu.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka svako dvorište imalo je goliće, masovno su se igrali fudbal i odbojka, od sedamdesetih je svaka zgrada imala koš…

Pored omasovljenja sporta, pogotovo za decu i omladinu, treba raditi i na promeni navika. Stručnjaci smatraju da je ovaj drastičan pad energije mlade populacije posledica nedovoljno sna i predugog sedenja za računarom.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *