Otvoren prvi Radni centar za osobe s autizmom u Srbiji


U Beogradu je opremljen prostor u kome će osobe s autizmom uz radne terapeute i umetničke mentore praviti brojne proizvode


Prvi Radni centar za odrasle osobe s autizmom otvoren je 5. februara u prostorijama Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom, u ulici Gundulićev venac 38 u Beogradu.

Prof. dr Nenad Glumbić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) objasnio je da radno angažovanje osoba s autizmom ima višestruki značaj: kreativno korišćenje slobodnog vremena i motivisanje za samostalno izvođenje pojedinih operacija.

Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza Autizam Srbija, pojasnila je svrhu Centra:

„Kad završe osnovnu školu, gde su deca s autizmom koliko-toliko pokrivena aktivnostima, postavlja se pitanje: Šta dalje? Zato je ovaj Centar i otvoren. Prvi rezultati mogu se očekivati za 2-3 meseca.

Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza Autizam Srbija, prof dr Nenad Glumbić, Ana Boroš Todić (Vip), Sunčica Petrović, umetnički mentor
Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza Autizam Srbija, prof dr Nenad Glumbić, Ana Boroš Todić (Vip), Sunčica Petrović, umetnički mentor

Lista ’šta je sve potrebno’ je poduža jer imamo nameru da pokrijemo celu Srbiju. U stalnom smo kontaktu s roditeljima iz unutrašnjosti. Plan je da se ovakvi centri otvore u svim gradovima Srbije, i pored njih prodavnice gde bi se prodavali predmeti koje deca naprave.

Centar će okupljati odrasle osobe s autizmom, koje će svojim radom dati doprinos zajednici praveći različite proizvode kroz kreativne poslove, kao što su slikanje i korišćenje naslikanih motiva u izradi čestitki, pozivnica i bedževa, i izrada višenamenskih predmeta od kože, keramike i gline.

Činjenica je da bez pomoći VIP-a ne bismo mogli da otvorimo Centar. I ne samo da su nam finansijski pomogli, već je, na primer, ideja o onlajn savetovalištu bila njihova. Dovoljno je da se ulogujete na www.savetovaliste.autizam.org.rs, izaberete svog stručnjaka-savetnika, proverite njegovu dostupnost i najmanje nedelju dana ranije zakažete termin koji vam odgovara. Pored roditelja, onlajn savetovalište predviđeno je i za stručnjake, jer je pokriveno 30 glavnih oblasti, a nisu baš svi stručnjaci za sve. Tu su: defektolog, logoped, advokat, socijalni radnik, psiholog…”

Peć za keramiku
Peć za keramiku

Akcenat je na kreativnosti. S osobama s autizmom u Centru rade umetnički mentori, za sada ih je tri, i radni terapeuti, uz psihologe i lekare.

Otvaranje Centra je kruna saradnje s VIP-om. Već postoji pet medicinskih soba: dve u Beogradu, i po jedna u Pirotu, Novom Sadu i Kragujevcu. Medicinske sobe pomažu kako detetu tako i roditelju, celoj porodici. Pripremaju decu za preglede i intervencije koje će imati, na primer kod stomatologa. Sve je zakonski pokriveno. U medicinskim sobama rade medicinske sestre i lekari, simuliraju ordinaciju i sve što će se tamo desiti.

Peć za keramiku i sto za razvlačenje gline
Peć za keramiku i sto za razvlačenje gline

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom osnovan je 1977. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta života osoba koje žive s autizmom i njihovih porodica sa fokusom na očuvanju, zaštiti, unapređenju i promovisanju međunarodno ustanovljenih standarda u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda u Republici Srbiji. U pitanju je neprofitna organizacija i svi aktivni članovi, roditelji i stručnjaci su volonteri. Savez je ujedno krovna organizacija koja okuplja 16 udruženja za pomoć osobama s autizmom iz cele Srbije, s preko 3.000 korisnika, a od 2007. godine je deo organizacije Autizam Evropa.

Radni centar za osobe s autizmom

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *