Organska ishrana – bolji kvalitet života i dobro zdravlje


Smanjenje unosa toksičnih hemikalija, aditiva i boja, izbegavanje genetski modifikovanih organizama i povećanje količine vitamina, minerala i antioksidanasa – organska ishrana


Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju Serbia Organica bila je domaćin panela na kome su eksperti iz ove oblasti predstavili benefite organskih proizvoda, kao i ulogu domaće organske poljoprivrede na globalnom tržištu.

Organska hrana postala je deo globalnog trenda u načinu života, zdravlju i održivosti. U 2017. vrednost svetskog tržišta organske proizvodnje iznosila je čak 90 milijardi evra, dok je vrednost evropskog tržišta bila veća od 37 milijardi. „Domaće tržište je još uvek u fazi nastajanja, ali je važno istaći da se ono intenzivno razvija poslednjih nekoliko godina, pa tako trenutno imamo više od 6.000 poljoprivrednih proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom“, navela je Ivana Simić, generalna sekretarka Serbia Organica.

Ivana Simić, Snežana Oljača, Jovan Popović, Gordana Šokšić, Ina Radanović
Ivana Simić, Snežana Oljača, Jovan Popović, Gordana Šokšić, Ina Radanović

Organska poljoprivreda kombinuje tradiciju, inovaciju i nauku kako bi poboljšala okruženje, razvila fer odnose i dobar kvalitet života. Jedan od glavnih ciljeva ove poljoprivrede je održavanje harmonije u prirodi, čuvanje i poboljšanje kvaliteta i zdravlja zemljišta, vode, biljaka i životinja. Najvažniji uslov za prelaz na organsku proizvodnju jeste promena u načinu razmišljanja i vrednostima proizvođača, odnosu prema prirodi i ljudskom zdravlju.

Razlog zbog koga se sve veći broj ljudi u svetu odlučuje za organsku ishranu leži upravo u njenim brojnim prednostima. Organskom ishranom smanjuje se unos toksičnih hemikalija, potpuno se izbegavaju genetski modifikovani organizmi, smanjuje se količina aditiva i boja u ishrani i povećava količina vitamina, minerala i antioksidanasa.

U organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi se čak 50% više nutritivno poželjnih omega-3 masnih kiselina
U organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi se čak 50% više nutritivno poželjnih omega-3 masnih kiselina

Biljke i životinje se u organskoj proizvodnji uzgajaju u skladu s prirodnim procesima, čime se dobija kvalitetna i pre svega bezbedna hrana. U organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi se čak 50% više nutritivno poželjnih omega-3 masnih kiselina, zbog čega se sve češće majkama preporučuje da organsko mleko uključe u ishranu svog deteta. „Istraživanja su pokazala da korišćenje organskih mlečnih proizvoda značajno utiče na smanjenje rizika od pojave ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti kod dece mlađe od dve godine“, naglasila je Snežana Oljača, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i predsednica upravnog odbora Serbia Organica.

Dugogodišnje iskustvo u organskoj proizvodnji podelio je Jovan Popović, izvršni direktor proizvodnje na farmi organskog mleka u Čurugu. „Sami proizvodimo sve što nam je potrebno za ishranu goveda. S proizvodnjom od oko šest miliona litara sirovog organskog mleka godišnje i 1.000 krava na muži, naša farma je treća najveća farma organskog mleka u Evropi, a jedina u Srbiji“, izjavio je Popović.

Organska hrana - zdravlje ili mit
Organska hrana – zdravlje ili mit

„Činjenica da se već dvanaest godina posvećeno bavimo organskom proizvodnjom pokazuje da u Srbiji postoji tražnja za organskim proizvodima“, istakla je Gordana Šokšić, vlasnica Bio farme Šokšić u selu Taraš kod Zrenjanina, koja se bavi organskom poljoprivredom.

Farma u Čurugu, od čijeg mleka se proizvodi Farma Organica mleko, odnedavno dostupno na policama supermarketa širom Srbije, već dugi niz godina bavi se proizvodnjom organske hrane životinjskog porekla u skladu s evropskim propisima i nosilac je globalno priznatih sertifikata o kvalitetu. „Sertifikacija organske stočarske proizvodnje vrši se jednom godišnje. Ovlašćene sertifikacione kuće detaljno kontrolišu rad farme prema domaćoj zakonskoj regulativi i EU standardima. Upravo nas čeka ovogodišnja sertifikacija farme, što će biti još jedna potvrda kvaliteta naših proizvoda“, objasnila je Ina Radanović, rukovodilac službe standarda kvaliteta na farmi organskog mleka u Čurugu.

Najbrže rastući prehrambeni sektor u svetu – organska poljoprivreda – sve je popularnija u našoj zemlji: više od 6.000 poljoprivrednih proizvođača bavi se njome.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *