Letnja poslastica br. 1 – lubenica


Lubenica nadoknađuje gubitak tečnosti, čuva srce i krvne sudove, kožu i kosu čini blistavima, odlaže starenje, poboljšava cirkulaciju…


Vitamini, minerali, antioksidansi i naravno voda – sve to sadrži lubenica. Nekima je najvažnije što ovo „voće” (biolozi kažu da je – povrće) ima minimum kalorija – u 100 g oko 30 kalorija. Drugi je shvataju kao osveženje tokom leta jer nadoknađuje tečnost.

Međutim, lubenica je mnogo više od toga. Na primer, ima više likopena od paradajza (kuvanog) koji se preporučuje u ishrani upravo zbog ovog antioksidansa koji neutralizuje slobodne radikale, samim tim prevenira kardiovaskularna oboljenja, karcinom, kataraktu i prerano starenje. Likopen bi mogao da se nazove i „eliksir mladosti”.

Letnja poslastica br. 1 – lubenica

U lubenici ima i beta-karotena, koji održava zdravlje kože i kose, i takođe, najvažnije, proizvodi sebum koji kožu i kosu štiti od dehidratacije. Za blistavu kožu zaslužan je i vitamin C, koga takođe ima u lubenici u izobilju.

Budući da voda čini 90% lubenice, hidrira čitav organizam, i zaista nema bolje namirnice od nje za hidrataciju.

Aminokiseline citrulin i arginin, kojih takođe ima u lubenici, pospešuju dobru cirkulaciju, snižavaju nivo holesterola i sprečavaju taloženje plaka u arterijama.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *