Sva ta silna elektrika


Ukoliko vas muči nesanica, nervozni ste, boli vas glava, a nema nikakvog vidnog razloga za takve tegobe, trebalo bi da obratite pažnju na tehničke aparate koji vas okružuju – elektrika je možda uzrok


Električni aparati proizvode magnetno polje, koje šteti zdravlju ako je prejako. Dozvoljene veličine su do 0,2 mikro Tesli (mkT). Sve što prelazi tu granicu, loše utiče na čoveka.

Verovatno ste s velikom radošću kupovali aparate koji će vam pomoći u obavljanju kućnih poslova, a niste pomislili da možda više gubite nego što dobijate.

Za ovaj problem ima leka. Prvo pravilo je da nikada tehniku ne ostavljate na stend­baju. Drugo je da proverite gde ste postavili velike izvore elektromagnetne radijacije. Pre svega se to odnosi na električne provodnike i na tehničke aparate. Sledeći korak je da definišete mesta na kojima se ukućani najviše zadržavaju: krevet za spavanje, fotelja u dnevnom boravku, kao i sto za obedovanje – sigurno su neizostavni. Mesto na kome se spava ne sme biti u blizini kablova. Idealno rastojanje je najmanje 2,5 m. Sto za obedovanje trebalo bi da je 1,3 m od frižidera i tako dalje.

Pravi poltergajst, kao na filmu

Poltergajst je, najgrublje shvaćen – kućni duh. Uglavnom ga povezujemo s horor ili filmovima misterije, kao i s paranormalnim pojavama.

Sva ta silna elektrika

Kanadski parapsiholog Džon Hačison izneo je teoriju o tome kako magnetna polja doprinose pojavi poltergajsta. Primetio je da ovakvih polja uvek ima u domovima u kojima su poremećeni odnosi ili živi neko ko se odao kriminalu, vladaju bolest, ludilo…

  • U domu bračnog para Džejni iz Engleske, devedesetih godina zvono je povremeno samo od sebe zvonilo, šibice su umele same da se zapale… Nivo jačine elektromagnetnih polja bio je nenormalno visok prilikom merenja.
  • Između ostalog, u stanovima u kojima deluju jaka elektromagnetna polja, ljude muči nesanica, česte su aritmije, posledice stresa su očigledne – sve same bolesti koje se povezane s povišenom napetošću.

Pored opasnosti u kući, isto može da se desi i na otvorenom prostoru, samo što su umesto šporeta i televizora neprijatelji električni vodovi. Što je veće opterećenje na mreži, to je jače polje koje se oko vodova širi. Čak i cveće koje gajite na terasi može da strada. Ljudi skloni alergijama i trudnice reaguju jače nego ostali.

Prevoz tramvajem, trolejbusom ili metroom takođe utiče na nas. Jačina elektromagnetnog polja koje na primer voz u metrou razvija u trenutku polaska, može da bude između 50 i 100 mkT! Na svu sreću, ne vozikamo se po ceo dan.

Sva ta silna elektrika

I na kraju – kompjuter. Kod kuće i na poslu ne možete da ga izbegnete, ali dok sedite za kompjuterom, trebalo bi da se malo odmaknete. Ako se priljubite uz monitor, u roku od 45 minuta već imate izmenjeno hormonsko stanje organizma! Na radnom mestu često su kompjuteri jedan do drugog, pa pored svog, morate da trpite i zračnje tuđeg. No, to nije kraj – kad se udruže, kompjuteri ne proizvode duplo jače elektromagnetno polje, već troduplo. Figurativno, za njih važi geometrijska, a ne aritmetička progresija.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *