Žene su zimogrožljivije nego muškarci


Žene zbog hormona ne mogu da skladište dovoljnu količinu vitamina E u organizmu i zato su zimogrožljivije nego muškarciIako žene imaju malo višu telesnu temperaturu od muškaraca, brže reaguju na hladnoću. Nije retkost videti kako žena cvokoće od zime dok se muškarac u istim uslovima oseća sasvim prijatno, odnosno nije mu hladno. Bečki profesor Hademar Bankhofer kaže da su za tu razliku glavni krivci tipično ženski hormoni zbog kojih žene ne mogu da skladište dovoljnu količinu vitamina E u organizmu. Vitamin E je lek za zimogrožljiveLogički sledi da je tokom niskih temperatura ljudima potrebno više vitamina E kako bi se osećali prijatno. Ovaj vitamin je u stvari lek za zimogrožljive. Zovu ga i „vitamin mladosti“, a bilo bi sasvim opravdano da dobije i dodatak – „vitamin mladosti i toplote“.

Priroda teži produženju svih vrsta života, pa je tako uredila da donji stomak uvek bude topao, kod žena pogotovo. Da bi tako bilo konstantno, kad je hladno, organizam vuče toplotu iz ruku i nogu u donji stomak. Tada su ekstremiteti slabo prokrvljeni, objašnjava profesor Bankhofer.

Postoji još jedan razlog – gornji sloj kože žena tanji je za 15 odsto od muškog i zato one brže reaguje na hladnoću. Pri niskim temperaturama, koža žene niža je za tri stepena od kože muškarca.

I još jedan razlog – metabolizam, koji održava toplotu tela, bolje funkcioniše ako neko ima više mišića jer samim tim proizvodi više toplote. Prosečno, muškarci su mišićaviji od žena, samim tim na hladnoću reaguju bolje.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *