Šta (ne) znate o lekovima


Ako lekove pijete na svoju ruku, morate znati da nema bezopasnog leka, naročito ako ga uzimate u kombinaciji s drugim lekovima


Znate li dovoljno o lekovima koje pijete svakodnevno, na primer o analgetiku protiv glavobolje koji vam je uvek pri ruci? Ili o nečemu što će vam ublažiti bolove u stomaku, smanjiti gorušicu, zglob učiniti pokretljivijim… Ili pijete jedan te isti analgetik za sve boljke? Onaj koji vam je pri ruci.Kontraceptivne pilule nije dobro uzimati uz vitamin C i sok od grejpfruta, a njihov efekat smanjuju i neki antibiotici

Verovali ili ne, više od 15% osoba preko 50 godina, koje dospeju u bolnicu, tu se nalaze zbog nuspojava lekova, odnosno nestručnog korišćenja različitih diuretika, analgetika, antidepresiva. Iako mnogi zdravstvene tegobe rešavaju upravo na takav način, bez savetovanja sa stručnom osobom i bez njene preporuke, važno je znati da bezopasnog leka nema, posebno ako se uzima u kombinaciji s drugim lekovima. 

Lekove treba piti s vodom, ne s mlekom ili jogurtom, jer oni utiču na apsorpciju leka. Probiotici će pomoći tek nakon terapije.

Hronični bolesnici uz svoju uobičajenu terapiju ne bi smeli da uzimaju nikakve lekove, pa ni analgetike. Kako organizam podnosi neki lek, zavisi od stanja organizma, životnog doba, hrane koju jedemo… Recimo, lek protiv opstipacije (zatvora) nema pravi učinak ako je popijen s mlekom, jer mleko menja apsorpciju, pa lek počinje da se razgrađuje već u želucu i uopšte ne dospeva u creva. Zato je najbolje sve lekove piti s vodom, savetuju lekari i apotekari.

Najugroženije su starije osobe koje često uzimaju više različitih lekova istovremeno.

Samoinicijativno se najčešće kupuju lekovi za samolečenje nekih manjih zdravstvenih problema poput prehlade, glavobolje, nazeba, kašlja, različitih želudačnih tegoba ili menstrualnih bolova.

Kako oni deluju i na šta sve treba paziti?

Loša kombinacija

Andol, aspirin, paracetamol i ibuprofen su analgetici za kojima ljudi najčešće posežu zbog povišene temperature i bolova. Ali acetilsalicilnu kiselinu (andol ili aspirin) ne bi smele da uzimaju osobe koje koriste jedan od lekova protiv zgrušavanja krvi, jer se tako povećava mogućnost nastanka krvarenja za čak deset puta.

Šta (ne) znate o lekovima
Oprezno s antidepresivima

Često se može čuti da je dobro uzimati antibiotike s jogurtom, što nije tačno, jer mleko, kao osnovni sastojak jogurta, može promeniti apsorpciju leka. Nakon završene terapije treba vratiti izgubljenu ravnotežu bakterijske flore, i tek tada pomažu jogurt i drugi probiotički proizvodi.

Više od 15% hospitalizovanih starijih osoba u bolnici je zbog uzimanja lekova na svoju ruku Takođe, ako osoba ima upalu mokraćnih puteva i pije antibiotike, ne bi smela istovremeno da uzima brusnicu jer ona zakiseli urin, odnosno smanjuje pH vrednost, pa ima nepovoljan uticaj na dejstvo antibiotika.

Pojedini antibiotici smanjuju i dejstvo kontraceptivnih pilula. Uz kontraceptivne pilule tako nije preporučljivo uzimati ni velike količine vitamina C, jer podiže nivo estrogena, što utiče na nivo hormona u telu. Ipak, treba nadoknaditi gubitak vitamin B nakon uzimanja oralne kontracepcije.

TEST (NE)ZNANJA

  1. Antibiotici se moraju piti uz jogurt ili acidofil jer se tako lakše podnose DA NE
  2. Brusnicu, koja leči urinarne infekcije, ne treba uzimati s antibioticima DA NE
  3. Lekovi se piju samo s vodom, a posebno treba izbegavati sok od grejpfruta DA NE
  4. Kontraceptivne pilule potpuno su pouzdane, čak i u kombinaciji s drugim lekovima DA NE
  5. Analgetici su bezopasni, preporučljivi čak, pa ih zbog toga mogu uzimati i hronični bolesnici DA NE
  6. Ako uzimate oralnu kontracepciju, trebalo bi da nadoknadite vitamin B, naročito folnu kiselinu DA NE
Tačni odgovori: 1. NE, 2. DA, 3. DA, 4. NE, 5. NE, 6. DA

Široku primenu danas imaju i kortikosteroidi. Nalaze se u mnogim lekovima: za lečenje alergija, kožnih, autoimunih bolesti… Kako bi se želudačna sluznica zaštitila, ovaj lek treba uzimati s hranom ili neposredno posle obroka. Osobe koje uzimaju kortikosteroide trebalo bi da jedu hranu bogatu proteinima, vitaminom D, a naročito kalcijumom, jer češće dobijaju osteoporozu.

Sok od grejpfruta

Mnogi lekovi (protiv holesterola, alergije, depresije, visokog pritiska) mogu biti u interakciji sa sokom od grejpfruta. Sastojci grejpfruta razgrađuju se preko jetre, koja je „prezaposlena“ i ne može da razgrađuje lekove. Šta se tada tačno događa? U krv stižu veće količine leka koji postaje otrov, jer ga ima previše. Grejpfrut takođe smanjuje dejstvo kontraceptivnih pilula. Zato je neophodno pažljivo pročitati uputstvo na leku pre njegove konzumacije, a ne treba ni preterivati s korišćenjem lekova.

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *