Snizite krvni pritisak


Orasi, kao i orahovo ulje, snižavaju krvni pritisak


Poznato je da ishrana bogata orasima snižava visok krvni pritisak i održava ga stabilnim. Ishrana bazirana na orasima može da uključi i korišćenje ulja oraha kao primarne masnoće u spremanju obroka, a dobro je i laneno ulje, koje ne utiče na krvni pritisak, ali ima protivupalni uticaj na arterije. Koji god od ovih modela ishrane da odaberete, sigurno ćete smanjiti rizik od dobijanja srčanih bolesti.

Francuska kuhinja najčešće koristi orahovo ulje, i to ono hladno ceđeno, koje je malo tamnije boje i U vreme posta lakše je ishranu bazirati na orasimaima izraženu aromu, za salate ili blanširano tzv. zimsko povrće: kupus, prokelj, brokoli… Takođe koristi i rafinisano za razno pecivo i jela koja se kuvaju, a francuski hleb s orasima čuveni je specijalitet.

Sad je vreme slava, uskoro će i Božićni post, pa ćete orahe jesti češće nego u dugim periodima godine. To se ne odnosi samo na slatkiše, već i na slana jela. Na primer, posne sarme s pirinčem i orasima pravi su delikates.

Orahe je lako čuvati – nekrckani mogu da ostanu s istim svojstvima tokom nekoliko meseci; u ostalim slučajevima (samo očišćeni, kao i mleveni) nisu za čuvanje jer mogu da užegnu, i zato ih valja odmah iskoristiti.

Što se tiče orahovog ulja, na visokim temperaturama gubi svoja zdrava svojstva, kao i većina drugih ulja. Kupujte manje količine, jer je držanje u frižideru obavezno – orahovo ulje se brzo kvari.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *