Dan mentalnog zdravlja i Svetski dan tašni


Danas, 10. oktobra, obeležava se Dan mentalnog zdravlja, istovremeno je i Svetski dan tašni. Da li ih nešto povezuje? Odgovor je DA, medicina!


Svetska zdravstvena organizacija je u periodu 2004-2008. na uzorku od 5.000 ljudi iz Evrope, od toga 640 iz Srbije, istraživala postotke populacije koja pate od anksioznosti, fobija i panike, i statistika izgleda ovako: skoro četvrtina (24%) pati od raznih vrsta anksioznosti; među fobijama prednjači agorafobija (12%); a povremene napade panike ima 10%. Da je zanemarljivo – nije. Srbija je na 13. mestu u svetu po broju samoubistavaProblemi koje su tretirali spadaju u poremećaje mentalnog zdravlja, iako mnogi misle da se problemi s mentalnim zdravljem tiču isključivo lakšeg ili težeg oblika ludila. Verovatno u tome i leži razlog za veliku stigmatizaciju mentalnih poremećaja.

Ako smatrate da ste mentalno zdravi, to znači da ste sveukupno psihološki zadovoljni, odnosno da ste emocionalno stabilni i zadovoljni odnosima koje imate s drugim ljudima, kako bliskim, tako i onima s kojima sarađujete, živite u blizini, neminovno ih srećete… Emocionalna stabilnost podrazumeva takozvane zdrave emocije – realna očekivanja, otvoren odnos, prijatnost… Stres, napetost, realan ili irealan strah mogu narušiti emotivnu stabilnost i dovesti do povremenih poremećaja mentalnog zdravlja.

Preventiva je vreme koje ćete pokloniti isključivo sebi, da se suočite sa samim sobom i posvetite – sebi, bilo da razmišljate o svojim postupcima, dajete sebi oduška kroz neke fizičke aktivnosti, bavljenje hobijem… ali sve to bez  griže savesti ili osećaja krivice, pa i pomisli da ste sebični jer se ne dajete drugima. 

U Srbiji je najčešća blaža depresija, mada zabrinjava podatak da je naša zemlja na 13. mestu u svetu po broju Ženska tašna je pravo leglo bakterijasamoubistava u odnosu na broj stanovnika.

Danas je i Svetski dan tašni. Možda deluje neobično da se taj datum pominje na stranici o zdravlju, ali sa zdravljem svakako ima veze. Naime, ženske tašne sadrže više bakterija nego što ih ima u bilo kom toaletu!

Prema novom vodiču Instituta „Good Housekeeping“, ženske tašne, četkica za zube, daljinski upravljači i peškiri iz kupatila spadaju u grupu stvari koje u sebi sadrže najviše bakterija, jer se o njima najmanje vodi računa. Kako biste sprečili širenje bakterija, stručnjaci vam preporučuju da tašnu nikad ne spuštate na pod u restoranima, vozovima ili toaletima.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *