Prevencija u lečenju proširenih vena


Divlji kesten, neven, kupus i gavez protiv proširenih vena


Od lepih, glatkih nogu koje su jedan od aduta dobrog izgleda do kvrgavih i plavičastih kao posledica proširenih vena, nije tako težak i dugačak put, nažalost. Ali je zato lečenje dugotrajno i nimalo jednostavno. Dobra vest je da teškoće možete da ublažite narodnim lekovima

Vene nose krv siromašnu kiseonikom nazad do srca, što će reći da se suprotstavljaju sili zemljine teže. One imaju zaliske koji sprečavaju da se krv vraća unazad, ali kad zidovi krvnih sudova, a time i ovi zalisci oslabe, krv se vraća u donje delove vena gde se taloži, što izaziva širenje vena i one počinju da liče na konopce. Pored toga što se mogu videti golim okom, jer su se proširile na površini, takođe mogu biti i unutrašnje.

Najčešće se pojavljuju na listovima ili s unutrašnje strane nogu, kao posledica opterećenosti krvnih sudova i slabe cirkulacije. Naravno, ni genetski faktor nije zanemarljiv, a otežavajuće okolnosti su i trudnoća, prekomerna telesna težina, povrede, dugo stajanje, čak i suvišno izlaganje suncu, kao i hormonalne promene u pubertetu, trudnoći ili menopauzi.

U lečenju proširenih vena, kao i u prevenciji, držite se saveta:

  • jačajte mišiće nogu raznim vežbama
  • promenite način života – izbegavajte suvišno stajanje ili sedenje, prekrštanje nogu dok sedite… Ako je moguće, nek vam noge u sedećem položaju s vremena na vreme budu u visini srca
  • vodite računa o telesnoj težini
  • jedite što češće ribu, voće i povrće, vodite računa o dovoljnom unosu vitamina C, izbegavajte namirnice s visokim sadržajem belančevina životinjskog porekla, masnoće životinjskog porekla, prerađene ugljene hidrate…
  • regulišite stolicu (zatvor vam je veliki naprijatelj).

Divlji kesten je prirodni lek protiv proširenih vena i hemoroida. Utiče na smanjenje simptoma poput proširenih vena, bola, umora, otoka nogu i edema. Escin je taj čarobni sastojak divljeg kestena koji povećava čvrstinu krvnih sudova. Neven, kupus i gavez imaju slične osobine, i u narodnoj medicine mnogo se koriste protiv bolesti proširenih vena.

Najbolji efekat lečenja proširenih vena postiže se kombinovanjem masti od nevena i melema od divljeg kestena – obolela mesta prvo tretirajte mašću od nevena, i kad koža malo upije, nanesite melem od divljeg kestena. Ovim će lečenje biti intenzivnije: mast od nevena štiti kožu od sušenja i iritacije koji se mogu desiti usled dejstva alkohola u melemu od divljeg kestena.

Melem od divljeg kestena

Uberite deset većih plodova divljeg kestena (što se obično radi ujesen) i što sitnije ih sameljite. Stavite ih u manju teglu i prelijte s 2 dl alkohola (najbolja je komova rakija). Teglu ostavite na suncu sedam nedelja. Tad procedite i sipajte u manju flašicu. Svakodnevno blago utrljavajte na obolela mesta.

Mast od nevena

Naberite dve pregršti nevena (cvetova, listova i stabljika), i sve sitno iseckajte. Tačno 500 g kvalitetnog svinjskog sala (ili isprane masti) stavite na najjaču vatru. U vrelu mast ubacite iseckan neven i ostavite na vatri da baci samo jedan ključ, promešajte i sklonite s vatre. Poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan samo blago zagrejte, tek toliko da procedite. Dobijenu mast od nevena nalijte u teglu ili posudu i svakodnevno blago utrljavajte na obolela mesta, više puta dnevno.

Kupus kao oblog

Potrebna vam je velika glavica kupusa, kako bi listovi obuhvatili površinu obolelog mesta. Listove kupusa direktno prislonite na obolelo mesto i pričvrstite ih tankom i elastičnom čarapom. Oblog držite dok se kupus ne sparuši i odmah stavite gavez. Najbolje je da oblog držite preko noći.

Gavez protiv upale vena

Sveže narendan koren gaveza kao oblog odličan je lek za sve probleme s venama i cirkulacijom. Ako nemate svežu biljku, u apoteci kupite tinkturu od gaveza koja regeneriše tkiva. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji s uljem ili tinkturom od kantariona.

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *