Zimsko gojenje – nema šanse uz ove savete


Da li je u pitanju pojačan apetit tokom hladnih dana (hrana greje!), smanjena fizička aktivnost, vreme slava i velikih praznika kad se jede naveliko, tek – zimsko gojenje je prepoznatljiv i ponovljiv fenomen


Zima je na pragu, trajaće neko vreme, i završiće se s nekoliko kilograma viška, možda i mnogo više kilograma viška. Da li mora tako da bude? Nutricionisti vam mogu dati personalizovane savete kako da izbegnete kraj zime s povećanom težinom, ali postoje i neki opšti medicinski saveti koji vam mogu pomoći.

Prilagodite recepte

Zimi se hranimo jelima s dosta masnoće i šećera što je, u kombinaciji s neaktivnošću, pogubna formula. Za početak, smanjite količinu masnoće – ako piše da je potrebna šolja ulja za neki recept, vi izdvojte za prst manje. Isto uradite i s količinama šećera. Postepeno se navikavajte na manje masno i manje slatko.

Nije preporučljivo, pre svega iz psiholoških razloga, da preduzimate drastične mere. Bolje je polako i po malo, ali bez odustajanja i s dobrim rezultatima.

Zimsko gojenje – nema šanse uz ove savete

Smanjite porcije

Posebna je priča što zimi jedemo više. Za početak, spremajte manje obroke, smanjite mere u receptu za četvrtinu. Često upražnjavamo „kontejner-varijantu“, odnosno jedemo „da se ne baci“. Koliko god da spremite, ješćete dok se sve ne pojede. Ne mora da bude tako ukoliko smanjite porcije.

Jedite kuvanu hranu

Možda već znate, a možda će vam biti otkrovenje – kuvana jela ne goje, a zagreju organizam, pa su idealna za zimsku ishranu.

Mislite da to nećete moći da ispunite jer idete na posao, a tamo ne možete da nosite manjerku? Ne morate sa šerpama i loncima da se probijate kroz gradski prevoz kako biste i na poslu pojeli nešto kuvano, dovoljno je da ponesete samo teglicu.

Zimsko gojenje – nema šanse uz ove savete

Bitno je da ne padnete u iskušenje i pribegnete grickalicama kad ogladnite. Svaki preskočen nezdrav obrok je uspeh!

Stručna pomoć kad ste depresivni

Ako vam hrana pruža utehu, u depresiji ste. Bolje je da potražite pomoć lekara kako biste povratili dobro raspoloženje nego da vas leči – brdo hrane.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *