Reuma, artritis, išijas


Istrošena kičma, često i deformisana, povremeni bolovi u krstima i slabinama, ukočenost? Muče vas reuma, artritis, išijas


U mladim godinama kičma lako nosi teret tela, savitljiva je i izdržljiva. Kako starimo, međupršljenski diskovi, ligamenti i mali zglobovi (na svakom pršljenu leđa ima ih po četiri), počinju da se troše i gube gipkost. Posle 65. godine izgube veći deo mase i više nisu dobri prigušivači mehaničkih udara na kičmu prilikom svakog pokreta tela.  

Vreme neumitno teče, nemoguće ga je zaustaviti, kao što nije moguće ni priuštiti zglobovima i mišićima (pre)dugo mirovanje ukoliko su „u problemu“.

Pravila od pre 1.000 godina koja važe i danas

  • Kad leđa zabole ili se ušinu, a bol ode u jednu nogu, prekidajte sve i pravo u krevet!
  • Zagrejte crep, uvijte ga u flanelsku krpu i stavite pod slabine. Ponovo ga zagrejte ako se ohladi. Po jedan jastuk stavite pod vrat, ispod kolena i pod tabane.
  • Ne ustajte iz kreveta celog dana osim za toalet.
  • Zabranjeno je tuširanje u prva 72 sata.
  • Lekove uzimajte samo u krajnjoj nuždi (paracetamol i diklofenak, prema uputstvu).
  • Četvrtog dana, kad se bolovi smanje, možete ustati iz kreveta.

Kako god, i najgori bolovi prolaze za nekoliko nedelja, bilo da uzimate ili ne uzimate lekove.

Najvažnije je – ODLEŽATI!

Glavni uzrok bolova u vratu i leđima jeste artritis malih zglobova kičme. Promene u tim zglobovima, njihovim omotačima i u okolnim mekim tkivima, kao i ligamentima, zovemo – reuma. U reumu se ubraja više od stotinu različitih medicinskih stanja.

Najčešće su to razni oblici višegodišnjih, povremenih i ne preterano jakih bolova u leđima i ostalim zglobovima tela.

Artritis i druge U Srbiji artritis ima oko 30.000 ljudipromene na pršljenovima više su posledica istrošenosti a manje bolesti.

Posle 40. godine povremeni bolovi u leđima se podrazumevaju. Kad se jave u krstima i slabinama (deo tela od pazuha do kukova, bok), ponekad i u jednoj od nogu, što je išijas, najčešće su posledica nagle promene položaja i uvrtanja kičme oko osovine tela. Tad se ligamenti i omotači zglobova preterano istegnu, što izaziva bol. Delovi tela mogu da se ukoče, teško je pomeriti se.

Slično nadraživanje dešava se i zbog hladnih i vlažnih nogu, kao i zbog brzog hlađenja slabina na promaji.

Reuma, artritis, išijas

Problem s protokom vremena, odnosno sa starenjem, jeste i to što se na pršljenovima taloži kalcijum, pa postaju neravni. Neravnine su kao kuke koje ubadaju ili pritiskaju kičmene nerve.

Bolovi su najčešći u slabinama i krstima zato što su to mesta, pored vratnog dela kičme, u kojima je kičma najpokretljivija.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *