„Tajni život drveća“, Peter Voleben – Laguna


„Tajni život drveća“ je informativna i zanimljiva knjiga o čudima prirode, napisana na popularan i zanimljiv način kojim nas Peter Voleben odvodi u jedan sasvim nepoznat i nov svet


Šumarski inženjer i zaljubljenik u prirodu Peter Voleben otkriva nam iznenađujuće stvari koje se događaju u tišini i dubini šuma. Saznajemo da stabla u šumi komuniciraju jedna s drugima. Pitate se: Kako? Koreni, korenčići i pečurke u stvari su wi-fi šume i putem svih tih sitnih mreža i vezica stabla međusobno komuniciraju. Isto tako, drveće brine za svoje potomstvo. Bukve i hrastovi obrazuju šume koje žive hiljadama godina zato što se ponašaju kao porodice. Drveće živi u nekoj vrsti plemena i beskrupulozno štiti svoju vrstu, objašnjava Voleben, i dodaje da drveće „komšije“ s ljubavlju i pažnjom brinu za starija i nemoćna stabla. Saznajemo da drveće ima osećaje, emocije, sećanja. Zvuči neverovatno, ali je istinito. O tome postoje i naučna istraživanja ali i Peterova lična saznanja i otkrića koja je godinama sakupljao radeći svoj posao iz snova gde mu šume postaju dom.

Još jedno otkriće je zanimljivo: Drveće u gradu, prema njegovim rečima, živi sasvim drugačiji život od onog u šumi, i liči na decu ulice ‒ izolovano je od ostalih i za opstanak se bori snažnim korenjem. Svetla i sunca imaju dovoljno, ali nemaju „dobre komšije“ koji bi ih mogli zaštititi ili im pomoći.

Retko koja knjiga čiji je predmet priroda uspeva da privuče ovakvu pažnju i postane jedan od najčitanijih bestselera! Proverite zašto je to tako!

„Tajni život drveća“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *