15 (ne)zdravih navika


Neke navike, za koje se veruje da su dobre po zdravlje, u stvari su skup (ne)zdravih navika, najobičnije zablude koje ne utiču na naš organizam


Istraživanje koje je obuhvatilo 4.000 Amerikanaca pokazalo je da mnoge navike, koje su nam decenijama preporučivali kao dobre za očuvanje zdravlja, imaju neznatan ili nikakav uticaj na naš organizam. Spisak je podugačak i, u najmanju ruku, čudan. Izdvojili smo nekoliko najčešćih.

Hrana bez masti ili s njenim malim sadržajem
Oni koji se pridržavaju niskomasne ishrane zapravo nemaju manji rizik da obole od srčanih bolesti i kancera od onih koji konzumiraju hranu u kojoj masnoće nisu redukovane. Istina je da su prirodne masnoće koje se nalaze u ribljem mesu i orašastim plodovima najbolje za ljudski organizam.

Spavanje
Previše sna će biti loše za mnoge aspekte organizma, a pre svega povećava šansu od gojaznosti i depresije.

Indeks telesne mase
Određivanje indeksa telesne mase na osnovu visine i težine nije najmerodavniji pokazatelj da ste u dobroj formi. Procena zavisi i od odnosa mase mišića i masnoća, kao i od odnosa obima struka i kukova.

15 (ne)zdravih navika

Jaje bez žumanceta
Žumance je nepravedno optuženo kao štetno jer je rudnik holesterola. Istina je da ne može znatno da utiče na povećanje holesterola. Ukoliko nemate problema s narušenim masnoćama u krvi, onda možete da jedete celo jaje, a ne samo belance.

Izbegavanje glutena
Nema dokaza da gluten izaziva nevolje sa zdravljem osim ukoliko nije dijagnostikovana celijakija, odnosno glutenska enteropatija.

Preterivanje s vitaminom C
Vitamin C nesumnjivo doprinosi odbrambenim mehanizmima organizma, ali ako se pretera s unosom, može da uzrokuje dijareju, mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, pa čak i aritmiju. Maksimalna dnevna doza za odrasle je 2.000 miligrama.

Umesto običnog – bademovo mleko
Šolja bademovog mleka u proseku sadrži samo oko dva odsto badema. U tom slučaju, prirodno kravlje, kozje ili ovčje mleko mnogo je bolji izvor proteina.

Multivitaminski preparati
Uzimanje raznih vitamina i minerala na svoju ruku može samo da šteti. Ako postoji potreba za suplementacijom, to bi najbolje bilo da se uradi po savetu lekara, posle urađenih analiza koje pokazuju deficit nekih vitamina i minerala. Osim toga, dokazano je da vitamini i minerali iz hrane imaju mnogo veći značaj za očuvanje zdravlja od onih koji su sintetisani u nekom preparatu.

15 (ne)zdravih navika

Blendranje
Ukoliko voće i povrće jedete samo blendirano, to umanjuje njihov nutritivni značaj. Blendiranjem se uništavaju dijetalna vlakna koja su ključna za zdravu ishranu.

Izbegavanje pucanja prstima
Iako je uvreženo mišljenje da je pucanje prstima loše za zglobove šaka, najnovija studija pokazuje da je ova navika u stvari dobar način da se „podmažu“ zglobovi i članci.

Zadržavanje daha
Kad neko kine ili se nakašlje, a da pritom ne stavi ruku na nos ili usta, bakterije ulaze u vazduh brzinom od nekoliko desetina hiljada metara u sekundi. Zato zadržavanje daha nije metoda koja može da vas zaštiti od infekcije.

Detoksikacija organizma
Gastroenterolozi su saglasni da ne postoji nijedan brzopotezni režim ishrane koji može da očisti telo od toksina. Tu funkciju imaju jedino jetra i bubrezi, a ono što je najbitnije jeste redovna pravilna ishrana i izbegavanje štetnih navika, od kojih su najčešće pušenje i konzumiranje alkohola, a izgladnjivanje u cilju navodne detoksikacije tela i drastično redukovanje ishrane mogu samo da naštete.

15 (ne)zdravih navika
Hladovina
Čuvanje od sunca je dobro, ali neprekidno sedenje u mraku je loše za imuni sistem i ubrzava starenje. Zato umereno izađite na sunce.

Antibakterijski sapuni
Ovakvi sapuni dobri su za putovanja, ali preterana upotreba će uništiti i dobre bakterije i narušiti mikrobiološki sklad organizma. Zato se za svakodnevnu upotrebu savetuju obični sapuni.

Klima-uređaji
Ako ste neprekidno u rashlađenom vazduhu koji struji kroz klima-uređaj, rizikujete brojna oboljenja. Isključite ga na nekoliko sati i provetrite prostoriju.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *