Centimetri su bitni


Nekad je bilo: Pet centimetara je idealna visina potpetica. Međutim, po najnovijem, to je – dva centimetra. Izgleda da su centimetri bitni


Kako lekari kažu, visina potpetice od 2 cm garantuje savršenu raspodelu težine i pravilan položaj prstiju. Izračunali su da već sa 4 cm prednji deo tela trpi veće opterećenje od zadnjeg dela, a sa 6 cm stopalo klizi napred, i onda prsti udaraju u vrh cipele i krive se.

Dva centimetra
Dva centimetra

Iako noge najbolje izgledaju u cipelama s visokom potpeticom, takozvanoj „obući na štikle”, i žene izgledaju lepše, više i ženstvenije, nošenje štikli, pogotovo onih vrtoglavih visina, ponekad je vrlo naporno i zahteva izvesnu veštinu. To je najmanji problem, mnogo je veći što mogu da naruše zdravlje.

Patike vs štikle
Patike vs štikle

S (pre)visokim štiklama masni jastučići, mišići, ligamenti i tetive trpe veoma veliko opterećenje.

Neki lekari, a i svi obućari kažu da ne postoji idealna visina potpetice za sve, već da je to individualna stvar. Oni predlažu fprmulu: broj svog stopala podelite sa 10, i dodajte 0,55 cm. Izuzev ako nosite br. cipela 50, po ovoj formuli visina potpetice nikad ne može da pređe pet centimetara!

Salonke su najpopularnije među visokim štiklama
Salonke su najpopularnije među visokim potpeticama, nezvanično nazvanim štiklama

Postoji još nekoliko teorija. Naime, neki izračunavaju idealnu visinu potpetice po Perfect Heel Height (PHH) modelu, gde je najbitnije da li vam je kost gležnja nagnuta prema dole kad nogu držite ispruženu i opuštenu. To pokazuje da vam je stopalo „mobilno”, odnosno da ćete se lakše ozboriti s visokim potpeticama od onih kojima je kost gležnja položena ravno, odnosno kad u sedećem položaju ris noge uspružene ispred vas deluje kao da je pod pravim uglom u odnosu na potkolenicu, visoke štikle nisu za vas. Srećnicama koje su „rođene za štikle” ris je u istoj liniji s potkolenicom i prstima.

Po svim pravilima anatomije
Po svim pravilima anatomije

Da biste po ovom metodu odredili idealnu visinu potpetice za sebe, dižite petu onoliko koliko je potrebno da linija potkolenice, risa i prstiju bude sasvim prava (kad je noga ispružena), pa izmerite visinu od pete do poda.

Maksimum visine potpetice je 7,5 cm, čak i kad ste „prirodno predisponirani” za visoke štikle.

Platforma ne pomaže koliko mislimo
Platforma ne pomaže koliko mislimo

Koliko god mislili da plaforma pomaže da ne osetimo „visinu” štikle, potvrđeno je da ima veliki broj negativnih efekata, pre svega izvrnuće zglobova, uganuće članaka i istezanje tetiva.

Lepo ali opasno
Lepo ali opasno

Naravno, ni ravna obuća nije pogodna jer opterećuje kičmu, pogotovo ako imate ravna ili spuštena stopala. I ravna obuća izaziva bol i krivi kičmu skoro kao visoka štikla.

Štikla s težištem na sredini pete
Štikla s težištem na sredini pete

Kako bi vam visoke potpetice bile što udobnije, ili je bolje reći najmanje neudobne, kupujte cipele s pravilnim položajem štikle. Potpetica pomerena previše pozadi ne daje dobru potporu telu. Najbolji položaj je na samom centru pete. Ovo posebno važi za tanke štikle. Nije zanemarljiva ni debljina štikle. Deblja daje veću stabilnost.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *