Med + 2 recepta s medom za jetru, žuč, želudac


Ljudi su od najdavnijih vremena znali za lekovita svojstva meda i cenili su ga ne samo kao hranu već i kao lek


Narodna medicina prepuna je raznoraznih recepata za čajeve, sirupe, smese, preparate i meleme koji su se u prošlosti koristili u lečenju mnogih bolesti, i neretko su sadržavali med.

Med su cenili i Egipćani, Grci, Rimljani, a Stari Sloveni pridavali su mu poseban značaj, praveći od njega medovaču i koristeći med i sve što od njega naprave u obrednim ritualima. Oni koji poznaju isceliteljske vrednosti pojedinih preparata iz oblasti narodne medicine, potpuno su uvereni da med, cvetni prah i matični mleč mogu izvanredno da posluže kao dopunska terapija.

Ne pita naš narod badava: Ko je još čuo da se medved prehladio ili nedajbože umro od infarkta?

Dva narodna recepta

Med i mladi orasi

Med i mladi orasi

U med stavite 50 mladih oraha veličine klikera. Svakog jutra na prazan stomak pojedite po jedan orah sa malo meda. Terapija traje 50 dana, kad se preporučuje mlečna hrana, bez pušenja, kafe i alkohola.

Ova terapija predviđena je samo jednom u godinu dana i odlična je protiv oboljenja jetre, žuči, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Med i limun s rakijom i maslinovim uljem

Med i limun s rakijom i maslinovim uljem
  • 1/2 kg meda
  • 1/2 l maslinovog ulja
  • 1/2 l čiste komove rakije
  • 1/2 kg limuna

Limun, prethodno temeljno opran i odstajao u vodi, sameljite na mašini za meso. Sve sastojke dobro promešajte i nalijte u staklene tegle, zatvorite i čuvajte u frižideru. Koristite svako jutro na prazan stomak i svako veče pre spavanja po kašiku. Ovaj recept je odličan za bolji rad želuca i creva.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *