Ešerihija može da prođe i kroz filtere za prečišćavanje vode


Bakterije, pogotovo ešerihija koli, majstori su provlačenja i rekorderi razmnožavanjaBakterija prljavih ruku, neopranog voća i povrća, kao i nedopečenog mesa, provlači se maltene gde god poželi. Prema istraživanju holandskih naučnika s Delfskog tehnološkog fakulteta, ispostavilo se da ova opasna bakterija može da prođe i kroz prolaze upola uže od svoje veličine. Takođe je Ešerihija je najčešći uzročnik urinarnih infekcijai toliko fleksibilna da može da se spljošti, iskrivi, stisne… i stigne gde god poželi. U svetlu ovog otkrića, ešerihija koli može da prođe čak i kroz fine membrane filterâ za prečišćavanje vode.

Ako se uzme u obzir kojom brzinom i u kojoj meri se razmnožava, činjenice su porazne. Naime, jednoj bakteriji ešerihija koli potrebno je 20 minuta da se podeli na dve, što znači da za pet sati ima neverovatnih 32.768 potomaka.

Bitno je da ne dođete u dodir s ešerihijom, a to ćete postići Polovina žena (na svetskom nivou) makar jednom je imala urinarnu infekciju izazvanu ešerihijomredovnom higijenom, pogotovo ruku, temeljnim pranjem voća i povrća i pravilnom termičkom obradom hrane, naročito mesa.

Mada je ešerihija koli sastavni deo creva i aktivni učesnik u procesu varenja, kao što je neophodna i za sintezu nekih supstanci, između ostalog i vitamina K, s druge strane je veliki izazivač opasnih infekcija. Po njoj se, na primer, meri zagađenost vode fekalijama. Samo jedan čovek dnevno fecesom izbaci iz organizma trilione ovih bakterija.

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *