Možemo li da se ugojimo od mirisa hrane?


Čulo mirisa povezano je s odlukom tela da skladišti masnoće umesto da ih sagoreva, odnosno da se možemo ugojiti od mirisa hrane, tvrdi Endrju Dilin s Berklija


Istraživanje koje je sproveo tim naučnika s Berkli univerziteta otkrilo je da su miris i gojenje verovatno usko povezani. Miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji organizam prerađuje kalorije, samim mirisanjem hrane pre jela možemo da podstaknemo nakupljanje viška kilograma.

Iako je istraživanje sprovedeno na miševima a ne na ljudima, naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Naime, pokazalo se da miševi koji nisu mirisali hranu nisu dobili na težini. S druge strane, miševi koji su pre jela mirisali hranu, udvostručili su telesnu težinu. Naučnici rezultate objašnjavaju tvrdnjom da je čulo mirisa povezano s odlukom tela da skladišti masnoće, umesto da ih sagoreva.

Možemo li da se ugojimo od mirisa hrane?

Časopis Cell Metabolism objavio je ove tvrdnje, koje će biti od pomoći osobama koje imaju poremećaj u ishrani, kao i osobama koje se bore s viškom kilograma.

– Povećanje telesne težine se ne meri samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi čulo mirisa povezano s gojenjem, mogli bismo da napravimo lek koji ne utiče na čulo mirisa, ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo neverovatno – ističe jedan od autora studije Endrju Dilin.

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *