Sprečite ili makar usporite osteoporozu


Povećanje gustine kostiju moguće je i posle menopauze, uporite osteoporozu


S godinama kosti počinju da se tanje, gube na gustini i postaju sve slabije. Naročito je kritičan period posle menopauze kod žena, kad se u velikom broju konstatuje osteoporoza. Ovaj proces može da se uspori ili zaustavi odgovarajućom ishranom i redovnim brzim šetnjama i vežbama. Poznato je da se kosti obnavljaju, ali im moramo pomoći da stvore novo koštano tkivo.

Našim kostima neophodni su: kalcijum, magnezijum, vitamini C i K, cink i bor.

Kalcijum je svakako najvažniji, ali problem nećemo rešiti suplementima ili konzumacijom namirnica bogatim ovim mineralom. Da bi zaista pomogao našim kostima, on u organizmu mora da se metaboliše i da ga telo apsorbuje. Taj posao namenjen je pre svega magnezijumu, koji je ionako potreban kostima i sam po sebi.

Da li ste znali da kolagen čini 90% koštane strukture? Zahvaljujući njemu kosti su (ipak) savitljive. Kad ga nema, krte su i lako se lome. Vitamin C je čarobni vitamin, glavni proizvođač kolagena, a zaslužan je i za oblikovanje kostiju.

Osteokalcin je specifična belančevina koja se nalazi u kostima, a njegovu proizvodnju pomaže vitamin K, Suplemente morate da kombinujete inače nemaju nikakvu svrhupoznatiji po ulozi u zgrušavanju krvi.  

Pored magnezijuma, apsopciju kalcijuma poboljšava i cink. Ako vam kažu da ste načeti osteoporozom, zaključak su izveli po tome što vam nedostaje – cink.

Kako biste sprečili gubitak kalcijuma putem urina, neophodan vam je bor. Ovim mineralom obiluje zeleno lisnato povrće (kupus kelj, prokelj…) i klice.

Uzimanje suplemenata može vam pomoći, ali ništa ne vredi ako mislite da će kalcijum u tableti rešiti stvar – morate da uzimate i ove druge „lekove“ kako bi se kalcijum u telu zadržao i čuvao vam kosti.  

Za kosti su pogubni: nikotin, kafa, gazirano piće, belo brašno i preterivanje s integralnim žitaricama.

Po statistikama, ženama koje su u menopauzi bolovale od osteoporoze i slomile kuk zajedničko je da u 98 procenata – puše.

Kafa – više od tri šolje kafe dnevno povećava rizik od nastanka osteoporoze za čak 82%.

Svako gazirano piće prepuno je fosfora, a on, ako se konzumira u velikim količinama, izaziva gubitak kalcijuma. Isto čini i belo brašno (hleb, kolači i fino pecivo).

Ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u inače zdravim integralnim žitaricama – smanjuju apsorpciju kalcijuma, gvožđa i cinka.

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *