Luk – crni i beli


Prirodni antioksidanti su i crni i beli luk.Crni i beli luk su bogati moćnim biološki aktivnim komponentama sa sumporom, koje su istovremeno odgovorne za oštar miris i za mnoge efekte koji pospešuju zdravlje. Broj sumpornih komponenti nađenih u belom luku je mnogo veći nego u bilo kojoj drugoj namirnici. Jedan od razloga zašto im je posvećena pažnja jeste njihov potencijal kao mirisne i biološki aktivne komponente.

Osim spojeva sa sumporom, biološki aktivne supstance luka čine:

  • pigmenti: razni oblici flavonoida,cijanidina i pelargonidina
  • ostale fitohemikalije: kvercetin, garlicin, kamferol, kofeinska kiselina, ferulinska kiselina, fruktooligosaharidi
  • vitamini: C, B6, folati, tijamin
  • enzimi (oksidaze)
  • minerali: sumpor, kalijum, kalcijum , cink, selen…

Značajna su i sirova biljna vlakna: celuloza i inulin.

Većina navedenih komponenti ima antioksidativni karakter. Dokazano je i potvrđeno da oni smanjuju količinu holesterola i lipida u serumu, snižavaju krvni pritisak, sprečavaju slepljivanje trombocita, štite krvne sudove od promena koje nastaju starenjem (profilaktično sredstvo protiv arterioskleroze). Koristi se i kao stomahik, kod atonije želuca, kolitisa, hroničnog hepatitisa, kole-cistitisa, kao karminativ i antispazmodik. I crveni luk poseduje antibakterijske i antifungicidne karakteristike. Ulje crvenog luka pokazalo se kao odlično protiv gram pozitivnih bakterija i rasta nekih vrsta gljiva iz roda Aspergillus koje stvaraju tokom svog razvoja kancerogene mikotoksine (aflatoxin).

Beli luk sadrži komponente koje inhibiraju lipooksigenaze i tako značajno redukuju upalu. Ove antiinflamatorne komponente zajedno s vitaminom C u belom luku, posebno u svežem, korisni su u prevenciji nekih slučajeva astme, a mogu takođe da smanje bol i upalu kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Savet

Ko želi da koristi beli luk a ne može zbog mirisa, nek uzme dva-tri komadića luka, stavi ih u šoljicu s vodom uveče a ujutro popije vodu. Luk se baci jer nije više za upotrebu. Karanfilić je takođe odličan za ubijanje lošeg zadaha.

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *