Sindrom suvog oka


Sindrom suvog oka je hronični nedostatak vlage u oku koji nam stvara teškoće u svakodnevnim aktivnostima, a može dovesti i do oštećenja vida


Verovali ili ne, suze su neophodne za zdrave oči. Suzni film je vlažan, pokriva rožnjaču i vežnjaču i „podmazuje” oko. Simptomi suvog oka kreću se u dijapazonu od zanemarljivih do veoma izraženih. Najdirektnije se izražavaju u kontaktu sa spoljnom sredinom koja „suši” suzni film i ostavlja oko nezaštićenim. Suze održavaju vlažnost oka, snabdevaju rožnjaču kiseonikom, čiste prašinu i ostale nečistoće koje upadaju u oko, takođe sadrže enzime koji štite oko od bakterija i virusa, održavaju površinu oka glatkom.

Suvo oko je čest poremećaj suznog filma koji nastaje zbog smanjene produkcije suza, ekstremnog isparavanja suza i abnormalnosti mucinozne ili lipidne komponente suznog filma. Neprijatno je kad su oči previše suve, a sve je više ljudi s ovim problemom. Kad jednom nastane, sindrom suvog oka je nemoguće u potpunosti izlečiti, mada postoje načini da se tegobe ublaže, čak i da prestanu. Ukoliko se nikakvo lečenje ne sprovodi, sindrom suvog oka vodi do oštećenja vida.

Sindrom suvog oka

Kad oko postaje suvo?

Ako je u stanu ili kancelariji suv vazduh, ako ste izloženi neprestanom radu klima-uređaja ili preko svake mere sedite pred monitorom računara ili televizora, usled čega ređe trepćete, a to izaziva suvoću, peckanje, svrab ili grebanje u oku. Neko ima osećaj da mu je nešto upalo u oko ili oko počne da mu suzi bez očiglednog razloga. Pored ovih, najčešćih izazivača, suvoću oka provociraju i: starost, ženski pol (kod žena se s godinama smanjuje količina suza, suvoća oka je izražena u menopauzi), kao i dug pušački staž. Sindrom suvog oka može pogoditi i mlađe osobe koje mnogo vremena provode pred monitorom, televizorom, nad knjigom, koje dugo borave u klimatizovanim, zagrejanim ili zadimljenim prostorijama. Zagađenje vazduha, suva, vetrovita klima, kao i neki lekovi (antidepresivi, pilule za kontracepciju, lekovi za regulaciju krvnog pritiska ili reumu) takođe izazivaju suvoću oka. Uzrok mogu biti i zapaljenske bolesti zglobova i dugotrajno nošenje kontaktnih sočiva.

Lečenje

Najbolje je otići na očni pregled ukoliko osećate nelagodu u očima. Moguće je da je suvo oko propratna manifestacija nekih očnih ili opštih bolesti, pa će njihovo lečenje olakšati i tegobe. U svakom slučaju, pomažu i ove mere:

  • ukapavajte veštačke suze, naročito tokom rada koji zamara oči (čitanje, rad za kompjuterom, prekomerno gledanje televizije… Veštačke suze možete da kupite bez recepta i da ih koristite kad god za tim osetite potrebu;
  • trepćite što češće, kao da radite vežbe, zato što se oko vlaži treptanjem;
  • izbegavajte promaju i direktno sedenje ispred ventilatora ili na udaru klima-uređaja;
  • vlažnost vazduha u prostoriji je vrlo važna, a ne sme da bude ni prezagrejana ili zadimljena.

Ukoliko steknete sindrom suvog oka s izraženim neprijatnostima, oftalmolog će vam preporučiti odgovarajuće kapi za oči (veštačke suze, mukolitike, ciklosporin A u emulziji…). U težim slučajevima neophodan je hirurški zahvat. Najčešće se radi o privremenom zatvaranju suznih tačkica kolagenim ili silikonskim čepovima – tako se zadržava veća količina postojećih suza u oku, a ponekad se i trajno zatvaraju kauterizacijom.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *