Fibromialgija – kad vas celo telo boli


Ukoliko kažete: „Sve me boli”, „Slomljen sam” ili „Osećam se kao da me je pregazio brzi voz”, patite od fibromialgije, odnosno imate bolove u mišićima i vezivnom tkivu celog tela


Verovali ili ne, moguće je da osećate bolove u celom telu. To je karakteristika fibromialgije. Pritom su bolovi duboki, mogu biti tupi ili pulsirajući, povremeno pojačani, ali – neprekidni. Dešava se i da vam se ponekad ukoče mišići, a ako dodirujete mesto ukočenosti, bol se pojačava do neslućenih razmera. Bolovi su glavna karakteristika fibromialgije, a pored njih imate i: loše raspoloženje, poremećaj sna, stomačne tegobe, glavobolje, hronično ste umorni… Često reagujete i meteoropatski na nagle promene vremena. Takođe, na intenzitet bolova utiču i stresne situacije.

Fibromialgija je poznata još od vremena pre nove ere, ali uzrok je do dan-danas ostao nepoznat. Statistički gledano, češća je kod žena, pa naučnici za sada samo sumnjaju da je hormonski status možda krivac za pojavu fibromialgije, mada to još uvek nije potvrđeno.

Ako i pored rezultata laboratorije u granicama normale osećate bolove u celom telu, obratite se lekaru. Na osnovu onoga što mu budete rekli, kao i palpacijom (pipanjem određenih delova tela), lekar će proceniti kvalitet osećaja, i u skladu s tim će vam reći da li bolujete od fibromialgije. Za postavljenje dijagnoze u ovom slučaju nisu potrebna nikakva snimanja, a laboratorijske analize su uglavnom povoljne. Zato je neophodno da lekar ima bogato iskustvo jer će mi glavni oslonac za postavljanje dijagnioze biti palpacija i ono što mu govorite.

Terapija

  • Lekovi – najčešće antiepileptici, antidepresivi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, opioidni analgetici (farmakološku terapiju dobijate samo u slučaju visokog intenziteta bolova).
  • Infiltracije (blokade) najbolnijih mišićnih tačaka (trigera).
  • Fizikalna terapija – najčešće s pauzama između nekoliko tura od po pet do deset dana.
  • Samostalne vežbe istezanja (ponekad će vam znatno olakšanje doneti vežbe od po tek nekoliko minuta dnevno, svakog dana).

Nažalost, fibromialgija se u najboljem slučaju dobro kontroliše, a trajno izlečenje je vrlo retko. Stavljanje fibromialgičnih bolova pod kontrolu mnogo je uspešnije ukoliko se dijagnoza postavi na samom početku. Zato bolove tipa sav sam slomljen, sve me boli, kao da me je pregazio brzi voz, koji traju po nekoliko dana ili nedelja, ne treba shvatati neozbiljno. S druge strane, ima i onih koji se samoproglase invalidima, što nije tačno. U svakom slučaju, uz mere opreza, eventualnu terapiju i svakodnevne vežbe, možete imati sasvim funkcionalan život bez obzira na fibromialgiju.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *